Zapékaní šneci
Ingredience
Ančovička - filety |
3 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Máslo čerstvé |
200 g |
Mléko polotučné |
100 ml |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Veka |
400 g |
Víno madeira |
100 ml |
Celer bulvový |
150 g |
Cibule |
2 ks |
Hlemýždi |
30 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Víno bílé |
100 ml |
Voda pitná |
4 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- V míse utřeme máslo s vejci, osolíme, opepříme, přidáme v mléce namočeno veku, strouhanku, rozdrcený česnek, víno Madeira, nakrájené filety z ačoviček a drobně nasekané vařené hlemýždě. Vytvořenou vláčnou hmotu dobře promícháme a vytvoříme z ní 30 šištiček, které jednou stranou zasuneme do vypraných ulit.
- Naplněné ulity urovnáme na ohnivzdornou mísu a pečeme ve středně vyhřáté troubě 15 minut.
- Hlemýždě podáváme v nádobě, ve které jsme je pekli.
- Šneci vaření [56396]:
- Šneky necháme minimálně den bez potravy. Poté je vypereme a vhodíme do vařící vody. Chvíli povaříme, scedíme, necháme trochu vychladnout a jehlou tělíčka šneků vybereme z ulit, odstraníme černé střívko. Dáme vařit litr osolené vody s vínem, celerem a oloupanou cibulí, přidáme šnečí tělíčka a vaříme pod pokličkou 1 hodinu. Vařené šneky necháme zchladnout ve vývaru.
- Ulity vyvaříme ve vodě se lžičkou sody, nejméně půl hodiny. Potom je scedíme, propláchneme studenou tekoucí vodou a necháme uschnout.