Tradiční dánská pochoutka - pivní chléb
Ingredience
Chléb pšeničný (bílý) |
4 krajíc |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Pivo světlé 12% 4,5% obj. |
5 dl |
Smetana 33% (šlehačka) |
2.5 dl |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 5 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Čtyři plátky chleba nakrájíme na kostičky, v pánvi na rozpáleném oleji s máslem chleba osmažíme do zlatova.
- Do smaltovaného hrnce nalijeme 5 dl světlého piva, 2,5 dl smetany, ve které jsme rozšlehali 2 žloutky a cukr podle chuti. Hrnec s ingrediencemi položíme na síťku do většího hrnce, ve kterém máme cca litr vody. Vodu přivedeme k varu. Pivo se smetanou za stálého šlehání zahříváme nad párou a šleháme do pěny. Jakmile by měla tekutina přijít k varu, odstavíme ji z plotny, protože se nesmí vařit.
- Pivní "polévku" podáváme s osmaženým chlebem.