Tradiční dánská pochoutka - pivní chléb

Ingredience


Chléb pšeničný (bílý) 4 krajíc
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Pivo světlé 12% 4,5% obj. 5 dl
Smetana 33% (šlehačka) 2.5 dl
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čtyři plátky chleba nakrájíme na kostičky, v pánvi na rozpáleném oleji s máslem chleba osmažíme do zlatova.
  2. Do smaltovaného hrnce nalijeme 5 dl světlého piva, 2,5 dl smetany, ve které jsme rozšlehali 2 žloutky a cukr podle chuti. Hrnec s ingrediencemi položíme na síťku do většího hrnce, ve kterém máme cca litr vody. Vodu přivedeme k varu. Pivo se smetanou za stálého šlehání zahříváme nad párou a šleháme do pěny. Jakmile by měla tekutina přijít k varu, odstavíme ji z plotny, protože se nesmí vařit.
  3. Pivní "polévku" podáváme s osmaženým chlebem.