Vánoční cukroví - vanilkové rohlíčky

Ingredience


Cukr vanilka 40 g
Kypřicí prášek do pečiva 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 150 g
Mouka pšeničná hladká T 650 200 g
Ořechy vlašské 100 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Cukr moučkový 150 g
Cukr vanilka 20 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nastrouhané (nebo v robotu pomleté) ořechy dáme do misky. Přisypeme prosátou mouku s kypřicím práškem, máslo a žloutky.
  2. Všechny suroviny rukou dobře propracujeme na hladké těsto. Vytvarujeme z něj obdélník nebo čtverec, který zabalíme do potravinářské fólie. Vložíme do lednice, těsto necháme odpočinout nejméně 60 minut. Takto připravené vydrží v lednici i celý týden.
  3. Z vychladlého a odpočatého těsta vytvarujeme dlouhý pás silný 2 - 3 cm, ze kterého nakrájíme malé válečky, dlouhé 5 - 6 cm. Válečky palcem a ukazováčkem na obou rukách ohneme do tvaru rohlíčků.
  4. Skládáme vedle sebe na papírem vyložený plech, vložíme do nahřáté trouby a pečeme při 170 stupních přibližně 8 - 10 minut.
  5. Upečené rohlíčky necháme mírně vychladnout na plechu. Poté je ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru, smíchaném s vanilkovým cukrem.