Vánoční cukroví - vanilkové rohlíčky
Ingredience
Cukr vanilka |
40 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 g |
Ořechy vlašské |
100 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Cukr moučkový |
150 g |
Cukr vanilka |
20 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 20 porcí
- Nastrouhané (nebo v robotu pomleté) ořechy dáme do misky. Přisypeme prosátou mouku s kypřicím práškem, máslo a žloutky.
- Všechny suroviny rukou dobře propracujeme na hladké těsto. Vytvarujeme z něj obdélník nebo čtverec, který zabalíme do potravinářské fólie. Vložíme do lednice, těsto necháme odpočinout nejméně 60 minut. Takto připravené vydrží v lednici i celý týden.
- Z vychladlého a odpočatého těsta vytvarujeme dlouhý pás silný 2 - 3 cm, ze kterého nakrájíme malé válečky, dlouhé 5 - 6 cm. Válečky palcem a ukazováčkem na obou rukách ohneme do tvaru rohlíčků.
- Skládáme vedle sebe na papírem vyložený plech, vložíme do nahřáté trouby a pečeme při 170 stupních přibližně 8 - 10 minut.
- Upečené rohlíčky necháme mírně vychladnout na plechu. Poté je ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru, smíchaném s vanilkovým cukrem.