Hrozinková omáčka

Ingredience


Cukr třtinový 1 polévková lžíce
Hrozinky 100 g
Máslo čerstvé 50 g
Masový vývar 5 dl
Ocet kvasný lihový 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 3 špetka
Sůl 3 špetka
Voda pitná 2 dl
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hrozinky omyjeme a dáme do misky. Přilijeme 2 dl vody a necháme je namočené 10 minut, poté scedíme a necháme okapat.
  2. Mezitím v hrnci rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme masový studený vývar a metličkou jíšku rozšleháme dohladka. Povaříme asi 5 minut. Dochutíme solí, pepřem, přidáme hrozinky, dochutíme třtinovým cukrem, octem a necháme přejít varem. Nakonec přidáme čerstvé máslo.
  3. Omáčkou přelévame dušené nebo vařené maso či ryby.