Hrozinková omáčka
Ingredience
Cukr třtinový |
1 polévková lžíce |
Hrozinky |
100 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Masový vývar |
5 dl |
Ocet kvasný lihový |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Sůl |
3 špetka |
Voda pitná |
2 dl |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Hrozinky omyjeme a dáme do misky. Přilijeme 2 dl vody a necháme je namočené 10 minut, poté scedíme a necháme okapat.
- Mezitím v hrnci rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme masový studený vývar a metličkou jíšku rozšleháme dohladka. Povaříme asi 5 minut. Dochutíme solí, pepřem, přidáme hrozinky, dochutíme třtinovým cukrem, octem a necháme přejít varem. Nakonec přidáme čerstvé máslo.
- Omáčkou přelévame dušené nebo vařené maso či ryby.