Skandinávská omáčka s kapary

Ingredience


Cukr krupice 1 kávová lžička
Kapary 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Ocet kvasný lihový 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 3 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 2 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Voda pitná 0.5 dl
Vývar rybí 5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Konzervované kapary scedíme a pokrájíme nadrobno. V misce si ve smetaně rozšleháme 1 žloutek. V hrnci si rozpustíme máslo (50 g), přimícháme mouku a usmažíme si světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme studený rybí vývar a při mírné teplotě jíšku rozšleháme metličkou a povaříme za častého míchání asi 15-20 minut. V 0.5 dl vody si rozmícháme 1 lžičku cukru s 1 lžičkou octa. Octový nálev přimícháme do omáčky a necháme přejít varem. Přidáme kapary, sůl a pepř podle chuti. Omáčku vaříme další 1-2 minuty, poté ji odstavíme z plotny, přimícháme smetanu se žloutkem, čerstvé máslo (50 g) a podáváme.