Krevetková omáčka
Ingredience
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
2 dl |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vývar rybí |
3 dl |
Krevety tygří |
200 g |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Hluboce zmražené loupané krevetky dáme do chladničky a necháme je přes noc rozmrazit. Druhý den krevetky důkladně očistíme, odstraníme jim černé střívko a omyjeme je pod tekoucí vodou. Krevetky promyjeme a oloupeme je, až když jsou polorozmrazené (jde to takto lépe).
- Do hrnce dáme 1.5 l vody s 1 lžící soli. Jakmile přivedeme vodu k varu, vložíme do ní krevetky a ihned zmírníme teplotu. Když se voda začne vařit, podle velikosti vaříme krevety takto: malé a střední krevetky vaříme přibližně 3-4 minuty. (Velké krevety vaříme 5-8 minut a obří krevety 7-8 minut.)
- Když se barva schránek změní na příjemně mléčně růžovou barvu, krevety jsou uvařené. Na zkoušku 1 krevetu rozkrojíme a tak zkontrolujeme, jestli jsou krevety uvařené. Vyjmeme je a necháme v sítu okapat.
- V hrnci si rozpustíme máslo (50 g), přimícháme mouku a usmažíme si světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme studený rybí vývar, při mírné teplotě jíšku šleháme metličkou a povaříme ji za častého míchání asi 15-20 minut. Přidáme smetanu, krevetky pokrájíme na menší kousky, vložíme je do omáčky a krátce povaříme.
- Podle chuti osolíme a opepříme. Přidáme čerstvé máslo (50 g) a podáváme.