Krevetková omáčka

Ingredience


Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 3 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 2 dl
Sůl 0.5 kávová lžička
Vývar rybí 3 dl
Krevety tygří 200 g
Sůl 1 polévková lžíce
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hluboce zmražené loupané krevetky dáme do chladničky a necháme je přes noc rozmrazit. Druhý den krevetky důkladně očistíme, odstraníme jim černé střívko a omyjeme je pod tekoucí vodou. Krevetky promyjeme a oloupeme je, až když jsou polorozmrazené (jde to takto lépe).
  2. Do hrnce dáme 1.5 l vody s 1 lžící soli. Jakmile přivedeme vodu k varu, vložíme do ní krevetky a ihned zmírníme teplotu. Když se voda začne vařit, podle velikosti vaříme krevety takto: malé a střední krevetky vaříme přibližně 3-4 minuty. (Velké krevety vaříme 5-8 minut a obří krevety 7-8 minut.)
  3. Když se barva schránek změní na příjemně mléčně růžovou barvu, krevety jsou uvařené. Na zkoušku 1 krevetu rozkrojíme a tak zkontrolujeme, jestli jsou krevety uvařené. Vyjmeme je a necháme v sítu okapat.
  4. V hrnci si rozpustíme máslo (50 g), přimícháme mouku a usmažíme si světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme studený rybí vývar, při mírné teplotě jíšku šleháme metličkou a povaříme ji za častého míchání asi 15-20 minut. Přidáme smetanu, krevetky pokrájíme na menší kousky, vložíme je do omáčky a krátce povaříme.
  5. Podle chuti osolíme a opepříme. Přidáme čerstvé máslo (50 g) a podáváme.