Vanilkové suflé

Ingredience


Citronová kůra 1 kávová lžička
Citronová šťáva 2 ml
Cukr krupice 80 g
Cukr vanilka 20 g
Máslo čerstvé 50 g
Mouka pšeničná hladká T 650 40 g
Smetana 33% (šlehačka) 200 g
Vaječný bílek slepičí 4 ks
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Vanilkový lusk 1 ks
Máslo čerstvé 60 g
Mouka pšeničná hrubá 40 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Smetanu v kastrůlku povaříme spolu s vydlabanou vanilkovou dření. Přisypeme vanilkový prášek, citronovou šťávu a kůru. Smícháme dohromady máslo s moukou, přidáme do smetanové hmoty. Rychlým mícháním metličkou dobře rozšleháme na hladkou hmotu. Povaříme přibližně 2-3 minuty. Hmotu stáhneme ze sporáku, necháme mírně vychladnout a postupně vmícháme žloutky. Nakonec přimícháme z bílků a cukru vyšlehaný tuhý sníh.
  2. Máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formičky na suflé naplníme do 2/3 připraveným těstem. Ihned vložíme do předehřáté trouby. Při teplotě 180°C pečeme 20 minut. Upečené suflé vytáhneme z trouby, posypeme moučkovým cukrem a ihned podáváme.