Jáhlový nákyp s meruňkami a ořechy
Ingredience
Citronová kůra |
0.5 polévková lžíce |
Cukr krupice |
2 polévková lžíce |
Cukr skořicový |
20 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Jáhly - loupané proso |
200 g |
Med včelí |
4 polévková lžíce |
Meruňky |
500 g |
Mléko plnotučné |
2.5 dl |
Ořechy vlašské |
100 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
8 ks |
Voda pitná |
3 dl |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mouka pšeničná hrubá |
40 g |
Med včelí |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 65 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Jáhly vsypeme do síta, propláchneme je pod tekoucí vodou a necháme okapat. Vložíme jáhly do vhodného hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme jemně nastrouhanou citronovou kůru a za stálého míchání povaříme 8-10 minut. Přilijeme mléko, dobře rozmícháme, na mírném ohni povaříme dalších 10 minut. Stáhneme ze sporáku a necháme vychladnout.
- Žloutky v misce smícháme s vanilkovým cukrem, medem, skořicovým a krupicovým cukrem na světlou pěnu. Do žloutkové pěny zlehka vmícháme ze 4 bílků ušlehaný tuhý sníh. Žloutkovou směs vmícháme do vychladlých jáhel a promícháme.
- Zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme moukou a roztáhneme do ní půlku připravené jáhlové směsi. Na směs naskládáme půlky vypeckovaných meruněk a rozložíme na ně zbylou jáhlovou směs. Povrch posypeme nahrubo nasekanými ořechy. Naplněnou zapékací mísu vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 30 minut při teplotě 180°C. Poté vyšleháme ze 4 bílků tuhý sníh. Vytáhneme po 30 minutách zapékací mísu z trouby. Rychle na povrch rozložíme ušlehaný tuhý sníh a ihned opět vrátíme do horké trouby. Pokračujeme v pečení, při stejně teplotě dalších 10-15 minut.
- Po upečení vytáhneme zapékací misu z trouby, nákyp necháme mírně vychladnout a odpočinout. Potom nákyp nakrájíme na úhledné porce. Pokládáme je na jednotlivé teplé talíře. Každou porci pokapeme medem a podáváme.