Jáhlový nákyp s rozinkami a tvarohem
Ingredience
Cukr krupice |
60 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Jáhly - loupané proso |
100 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mléko polotučné |
5 dl |
Sůl |
1 špetka |
Citronová kůra |
1 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
150 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Rozinky bílé |
150 g |
Tvaroh měkký |
500 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
Med včelí |
50 g |
Mléko polotučné |
3 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
1.5 dl |
Mouka pšeničná hrubá |
30 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Osolené mléko v kastrůlku povaříme s cukrem, máslem a vanilkovým cukrem. Do vařícího se mléka vsypeme opláchnuté a okapané jáhly. Společně povaříme 15 minut na hustou kaši a stáhneme ze sporáku. Měkký tvaroh smícháme s opláchnutými rozinkami, vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem, citronovou kůrou a vejci. Dobře promíchané všechny suroviny s tvarohem vmícháme do vychladlé jáhlové směsi.
- Zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme hrubou mouku a rozložíme jáhlovou směs. Vejce rozšleháme s mlékem a medem a půlku zálivky nalijeme na jáhly v zapékací misce. Potom opět rozložíme jáhlovou směs a zase povrch přelijeme druhou půlkou zálivky. Na povrch naskládáme na tenké plátky nakrájené máslo a vložíme do nahřáté trouby.
- Pečeme při 180°C teplotě 40-45 minut.
- Po upečení nákyp vytáhneme z trouby, necháme 5-10 minut odpočinout. Nakrájíme na úhledné porce, pokládáme na jednotlivé talíře a ještě teplé podáváme.