Jáhlový nákyp s rozinkami a tvarohem

Ingredience


Cukr krupice 60 g
Cukr vanilka 20 g
Jáhly - loupané proso 100 g
Máslo čerstvé 30 g
Mléko polotučné 5 dl
Sůl 1 špetka
Citronová kůra 1 polévková lžíce
Cukr moučkový 150 g
Cukr vanilka 20 g
Rozinky bílé 150 g
Tvaroh měkký 500 g
Vejce slepičí 3 ks
Med včelí 50 g
Mléko polotučné 3 polévková lžíce
Vejce slepičí 1.5 dl
Mouka pšeničná hrubá 30 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Osolené mléko v kastrůlku povaříme s cukrem, máslem a vanilkovým cukrem. Do vařícího se mléka vsypeme opláchnuté a okapané jáhly. Společně povaříme 15 minut na hustou kaši a stáhneme ze sporáku. Měkký tvaroh smícháme s opláchnutými rozinkami, vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem, citronovou kůrou a vejci. Dobře promíchané všechny suroviny s tvarohem vmícháme do vychladlé jáhlové směsi.
  2. Zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme hrubou mouku a rozložíme jáhlovou směs. Vejce rozšleháme s mlékem a medem a půlku zálivky nalijeme na jáhly v zapékací misce. Potom opět rozložíme jáhlovou směs a zase povrch přelijeme druhou půlkou zálivky. Na povrch naskládáme na tenké plátky nakrájené máslo a vložíme do nahřáté trouby.
  3. Pečeme při 180°C teplotě 40-45 minut.
  4. Po upečení nákyp vytáhneme z trouby, necháme 5-10 minut odpočinout. Nakrájíme na úhledné porce, pokládáme na jednotlivé talíře a ještě teplé podáváme.