Dušené telecí nožičky pro alergiky
Ingredience
Celer řapíkatý |
1 ks |
Mrkev kořen |
2 ks |
Olej kukuřičný |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Pyré rajčatové |
1 polévková lžíce |
Rajčata |
400 g |
Sůl |
2 špetka |
Telecí nožičky |
4 ks |
Víno bílé |
250 ml |
Česnek |
1 stroužek |
Citrony |
1 ks |
Petržel - nať |
50 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do pánve vlijeme olej, rozpálíme a vložíme telecí nožičky. Osmahneme je do hněda a vyjmeme z pánve.
- Mrkev oškrábeme, rozkrájíme nadrobno. Řapíkatý celer pokrájíme také nadrobno. Kousky mrkve i celeru vložíme do pánve a opékáme je asi 2 minuty, aby zelenina změkla, ale nezhnědla.
- Do kastrolu vložíme zeleninu a na ni telecí nožičky tak, aby se vešly do jedné vrstvy.
- Do misky vlijeme víno, přidáme rajčatové pyré a rajčata, osolíme, opepříme. Směsí zalijeme zeleninu a maso.
- Přivedeme k varu, poté ztlumíme oheň a dusíme 90 minut. Po hodině dušení odstraníme z kastrolu pokličku. Jakmile maso změkne, jde oddělit od kosti a omáčka je vyvařená, je jídlo hotové.
- V misce smícháme nastrouhanou kůru z jednoho citronu, jemně nasekanou petrželku a nadrobno pokrájený stroužek česneku, tím získáme gremolatu, kterou posypeme maso.