Rýžový nákyp se sušeným ovocem

Ingredience


Borůvky sušené 150 g
Cukr krupice 100 g
Cukr vanilka 20 g
Kokos - mletý (Kopra) 40 g
Máslo čerstvé 100 g
Mléko plnotučné 4 dl
Rum 1 dl
Rýže loupaná 200 g
Skořice mletá 1 kávová lžička
Sůl 1 špetka
Vanilkový lusk 1 ks
Vejce slepičí 3 ks
Voda pitná 2 dl
Cukr krupice 50 g
Cukr vanilka 20 g
Mléko polotučné 3 dl
Pudinkový prášek - vanilkový 40 g
Rum 40 ml
Smetana 33% (šlehačka) 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Sušené ovoce opláchneme pod tekoucí teplou vodou, necháme okapat. Poté je vložíme do vhodné nádoby, zalijeme rumem a necháme nejméně 60 minut namočené.
  2. Přebranou a propláchnutou rýži vsypeme do hrnce, zalijeme vodou, vložíme vanilku a povaříme 10 minut. Následně přilijeme mléko, přivedeme za stálého míchání k varu a povaříme ještě 5 - 10 minut. Měkkou rýžovou kaši odstavíme ze sporáku a necháme mírně vychladnout. Vmícháme vejce, cukr, vanilkový cukr, skořici, 100 g másla a nakonec namočené ovoce i s rumem. Vše důkladně promícháme.
  3. Zapékací mísu nebo pekáč vymažeme zbylým máslem, vysypeme kokosem, připravenou směs přeložíme do pekáče.
  4. Naplněný pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 stupních 40 - 45 minut.
  5. Do vhodného kastrůlku vlijeme mléko, ihned vsypeme pudinkový prášek, metlou dobře rozkvedláme a za stálého míchání povaříme na středně hustou kaši. Přisypeme cukr, vanilkový cukr, vlijeme smetanu, nakonec rum. Opět všechny suroviny důkladně prošleháme.
  6. Po upečení, nákyp vytáhneme z trouby, necháme 5 - 10 minut odpočinout a krájíme na úhledné porce. Podáváme na jednotlivých talířích. Ke každé porci nákypu přidáme připravenou pudinkovou omáčku.