Rýžový nákyp se sušeným ovocem
Ingredience
Borůvky sušené |
150 g |
Cukr krupice |
100 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Kokos - mletý (Kopra) |
40 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mléko plnotučné |
4 dl |
Rum |
1 dl |
Rýže loupaná |
200 g |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
2 dl |
Cukr krupice |
50 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Mléko polotučné |
3 dl |
Pudinkový prášek - vanilkový |
40 g |
Rum |
40 ml |
Smetana 33% (šlehačka) |
200 g |
-
Doba přípravy: 80 min
-
Doba vaření: 65 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Sušené ovoce opláchneme pod tekoucí teplou vodou, necháme okapat. Poté je vložíme do vhodné nádoby, zalijeme rumem a necháme nejméně 60 minut namočené.
- Přebranou a propláchnutou rýži vsypeme do hrnce, zalijeme vodou, vložíme vanilku a povaříme 10 minut. Následně přilijeme mléko, přivedeme za stálého míchání k varu a povaříme ještě 5 - 10 minut. Měkkou rýžovou kaši odstavíme ze sporáku a necháme mírně vychladnout. Vmícháme vejce, cukr, vanilkový cukr, skořici, 100 g másla a nakonec namočené ovoce i s rumem. Vše důkladně promícháme.
- Zapékací mísu nebo pekáč vymažeme zbylým máslem, vysypeme kokosem, připravenou směs přeložíme do pekáče.
- Naplněný pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 stupních 40 - 45 minut.
- Do vhodného kastrůlku vlijeme mléko, ihned vsypeme pudinkový prášek, metlou dobře rozkvedláme a za stálého míchání povaříme na středně hustou kaši. Přisypeme cukr, vanilkový cukr, vlijeme smetanu, nakonec rum. Opět všechny suroviny důkladně prošleháme.
- Po upečení, nákyp vytáhneme z trouby, necháme 5 - 10 minut odpočinout a krájíme na úhledné porce. Podáváme na jednotlivých talířích. Ke každé porci nákypu přidáme připravenou pudinkovou omáčku.