Rýžový nákyp s ovocem

Ingredience


Citronová kůra 2 kávová lžička
Cukr moučkový 100 g
Cukr vanilka 20 g
Máslo čerstvé 100 g
Med včelí 1 polévková lžíce
Meruňky 150 g
Mléko plnotučné 2 dl
Rýže loupaná 60 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Voda pitná 2 dl
Máslo čerstvé 50 g
Strouhanka 30 g
Cukr krupice 70 g
Ořechy vlašské 70 g
Vaječný bílek slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Propranou rýži vsypeme do kastrůlku, zalijeme horkou vodou a za stálého míchání povaříme 10 minut. Rýži osolíme, zalijeme mlékem, přisypeme vanilkový cukr, přidáme med a opět za stálého míchání povaříme do měkka. Stáhneme ze sporáku.
  2. Žloutky v míse utřeme spolu s cukrem a máslem na světlou pěnu. Přidáme na drobné kousky pokrájené meruňky, citrónovou kůru a smícháme spolu s rýži.
  3. Zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou, do mísy rozetřeme připravenou rýžovou směs a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 180 stupních 20 minut. Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh, zlehka vmícháme drobně nasekané ořechy. Z trouby vytáhneme pečící se nákyp, na povrch nanesme připravený sníh a ihned vrátíme do trouby. Snížíme teplotu na 150°C, nákyp dopékáme ještě 20 minut.
  4. Po upečení necháme nákyp odpočinout 5 - 10 minut, poté nakrájíme na porce, rozdělíme na jednotlivé talíře a podáváme.