Rýžový nákyp s ovocem
Ingredience
Citronová kůra |
2 kávová lžička |
Cukr moučkový |
100 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Med včelí |
1 polévková lžíce |
Meruňky |
150 g |
Mléko plnotučné |
2 dl |
Rýže loupaná |
60 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
2 dl |
Máslo čerstvé |
50 g |
Strouhanka |
30 g |
Cukr krupice |
70 g |
Ořechy vlašské |
70 g |
Vaječný bílek slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Propranou rýži vsypeme do kastrůlku, zalijeme horkou vodou a za stálého míchání povaříme 10 minut. Rýži osolíme, zalijeme mlékem, přisypeme vanilkový cukr, přidáme med a opět za stálého míchání povaříme do měkka. Stáhneme ze sporáku.
- Žloutky v míse utřeme spolu s cukrem a máslem na světlou pěnu. Přidáme na drobné kousky pokrájené meruňky, citrónovou kůru a smícháme spolu s rýži.
- Zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou, do mísy rozetřeme připravenou rýžovou směs a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 180 stupních 20 minut. Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh, zlehka vmícháme drobně nasekané ořechy. Z trouby vytáhneme pečící se nákyp, na povrch nanesme připravený sníh a ihned vrátíme do trouby. Snížíme teplotu na 150°C, nákyp dopékáme ještě 20 minut.
- Po upečení necháme nákyp odpočinout 5 - 10 minut, poté nakrájíme na porce, rozdělíme na jednotlivé talíře a podáváme.