Kachní frikassé

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 150 g
Česnek 4 stroužek
Cibule 2 ks
Kachna domácí 1 ks
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hladká 50 g
Mrkev kořen 150 g
Nové koření celé 1 kávová lžička
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel - nať 150 g
Smetana 33% (šlehačka) 200 ml
Sůl 1.5 polévková lžíce
Víno bílé 300 ml
Voda pitná 3 l
Rýže dušená 600 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kachnu položíme hřbetem nahoru na prkénko. Nohy vykloubíme, křídla odřízneme, ostrým nožem nařízneme kůži kolem páteře po celé délce.
  2. Postupně oddělujeme maso od páteře a žeber tak, abychom neporušili kůži na spodní straně, až se nám podaří vyjmout kostru.
  3. Klouby nohou přeřízneme nebo přestřihneme. Opatrně oddělíme maso od kostí na nohou a kosti vytáhneme.
  4. Poté kachnu rozdělíme na 6 porcí, které vložíme do hrnce se studenou vodou, ohřejeme na 90°C a scedíme.
  5. Víno, sůl, cibuli, česnek, bobkový list, celý pepř a nové koření svaříme v půl litru vody, následně necháme vystydnout.
  6. Porce kachny napěchujeme do porcelánové mísy, zalijeme studenou marinádou, přikryjeme a necháme 24 hodin v ledničce.
  7. Druhý den rozkrájíme očištěnou kořenovou zeleninu na nudličky, vložíme do hrnce, přidáme kachnu, zalijeme přecezenou marinádou, přilijeme čtvrt litru vody a vaříme do měkka.
  8. Porce kachny vyjmeme z vývaru a udržujeme v teple.
  9. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem, za občasného míchání vyvaříme na husto. Zašleháme smetanu a vrátíme porce kachny.
  10. Podáváme s dušenou rýží.