Kachní frikassé
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
150 g |
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Kachna domácí |
1 ks |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hladká |
50 g |
Mrkev kořen |
150 g |
Nové koření celé |
1 kávová lžička |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
150 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
200 ml |
Sůl |
1.5 polévková lžíce |
Víno bílé |
300 ml |
Voda pitná |
3 l |
Rýže dušená |
600 g |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Kachnu položíme hřbetem nahoru na prkénko. Nohy vykloubíme, křídla odřízneme, ostrým nožem nařízneme kůži kolem páteře po celé délce.
- Postupně oddělujeme maso od páteře a žeber tak, abychom neporušili kůži na spodní straně, až se nám podaří vyjmout kostru.
- Klouby nohou přeřízneme nebo přestřihneme. Opatrně oddělíme maso od kostí na nohou a kosti vytáhneme.
- Poté kachnu rozdělíme na 6 porcí, které vložíme do hrnce se studenou vodou, ohřejeme na 90°C a scedíme.
- Víno, sůl, cibuli, česnek, bobkový list, celý pepř a nové koření svaříme v půl litru vody, následně necháme vystydnout.
- Porce kachny napěchujeme do porcelánové mísy, zalijeme studenou marinádou, přikryjeme a necháme 24 hodin v ledničce.
- Druhý den rozkrájíme očištěnou kořenovou zeleninu na nudličky, vložíme do hrnce, přidáme kachnu, zalijeme přecezenou marinádou, přilijeme čtvrt litru vody a vaříme do měkka.
- Porce kachny vyjmeme z vývaru a udržujeme v teple.
- Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem, za občasného míchání vyvaříme na husto. Zašleháme smetanu a vrátíme porce kachny.
- Podáváme s dušenou rýží.