Marinovaný slaneček po švédsky

Ingredience


Slaneček 2 ks
Voda pitná 1.5 l
Bobkový list 2 ks
Cukr krupice 3 polévková lžíce
Hořčičné semínko 0.5 kávová lžička
Křen 80 g
Mrkev kořen 1 ks
Nové koření mleté 2 špetka
Ocet bílý vinný 2 dl
Pepř černý mletý 2 špetka
Voda pitná 3 polévková lžíce
Zázvor celý 30 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dva slanečky rozřízneme od řitního otvoru až k hlavě, vyjmeme vnitřnosti, hlavy odřízneme, slanečky dobře omyjeme a dáme do mísy. Zalijeme je asi 1,5 litrem studené vody a necháme je v chladničce do druhého dne.
  2. Slanečky druhý den osušíme, nakrájíme na řezy široké asi 2 cm a dáme do mísy.
  3. Očistíme, omyjeme a na plátky nakrájíme zeleninu: mrkev, křen, zázvor, cibuli. V rendlíku svaříme 2 dl bílého octa s 3 lžícemi vody, do které dáme bobkové listy, nové koření, černý pepř, cukr a hořčičná semínka. Vaříme cca minutu, poté nálev necháme vychladnout. Vychladlý nálev nalijeme na pokrájené slanečkové řezy, promícháme a vše dáme do kameninové nádoby (soudek, mísa apod.), kterou uzavřeme. Slanečky marinujeme 12 hodin. Poté je servírujeme.