Marinovaný slaneček po švédsky
Ingredience
Slaneček |
2 ks |
Voda pitná |
1.5 l |
Bobkový list |
2 ks |
Cukr krupice |
3 polévková lžíce |
Hořčičné semínko |
0.5 kávová lžička |
Křen |
80 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Nové koření mleté |
2 špetka |
Ocet bílý vinný |
2 dl |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Voda pitná |
3 polévková lžíce |
Zázvor celý |
30 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 1 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Dva slanečky rozřízneme od řitního otvoru až k hlavě, vyjmeme vnitřnosti, hlavy odřízneme, slanečky dobře omyjeme a dáme do mísy. Zalijeme je asi 1,5 litrem studené vody a necháme je v chladničce do druhého dne.
- Slanečky druhý den osušíme, nakrájíme na řezy široké asi 2 cm a dáme do mísy.
- Očistíme, omyjeme a na plátky nakrájíme zeleninu: mrkev, křen, zázvor, cibuli. V rendlíku svaříme 2 dl bílého octa s 3 lžícemi vody, do které dáme bobkové listy, nové koření, černý pepř, cukr a hořčičná semínka. Vaříme cca minutu, poté nálev necháme vychladnout. Vychladlý nálev nalijeme na pokrájené slanečkové řezy, promícháme a vše dáme do kameninové nádoby (soudek, mísa apod.), kterou uzavřeme. Slanečky marinujeme 12 hodin. Poté je servírujeme.