Ořechové taštičky s medem

Ingredience


Brambory 500 g
Máslo čerstvé 30 g
Mouka polohrubá 250 g
Mouka pšeničná celozrnná 60 g
Sůl 2 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 3 l
Cukr vanilka 40 g
Med včelí 2 polévková lžíce
Mléko plnotučné 1 dl
Ořechy vlašské 120 g
Voda pitná 3 l
Máslo čerstvé 100 g
Med včelí 4 polévková lžíce
Ořechy vlašské 70 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory se slupkou (které jsme uvařili do měkka v hrnci s osolenou vodou) scedíme a necháme vychladnout. Oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle na moukou posypaný vál. Uprostřed uděláme důlek, do něj rozklepneme vejce a vložíme při pokojové teplotě změklé máslo. Přisypeme celozrnnou i polohrubou mouku a špetku soli. Rukou vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Rozválíme na velký plát, silný 4 mm, nakrájíme na čtverce o průměru 8 mm.
  2. Do kastrůlku vlijeme mléko, přisypeme pomleté ořechy, vanilkový cukr, med. Nakonec vložíme sušené ovoce a přivedeme k varu. Náplň necháme vychladnout.
  3. Vychladlou náplň pomoci lžičky klademe do středu každého čtverce těsta. Těsto přeložíme do trojúhelníku, rohy důkladně přimáčkneme k sobě a slepíme je.
  4. Připravené taštičky vložíme do vroucí, osolené vody,povaříme 6 - 8 minut, aby vyplavaly na hladinu. Scedíme, propláchneme tekoucí vodou, necháme okapat a vložíme do vhodné misky. Podle porcí taštičky rozdělíme na jednotlivé talíře. Každou porci posypeme pomletými ořechy, polijeme medem a rozpuštěným, teplým máslem, následně podáváme.