Ořechové taštičky s medem
Ingredience
Brambory |
500 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mouka polohrubá |
250 g |
Mouka pšeničná celozrnná |
60 g |
Sůl |
2 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
3 l |
Cukr vanilka |
40 g |
Med včelí |
2 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
1 dl |
Ořechy vlašské |
120 g |
Voda pitná |
3 l |
Máslo čerstvé |
100 g |
Med včelí |
4 polévková lžíce |
Ořechy vlašské |
70 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Brambory se slupkou (které jsme uvařili do měkka v hrnci s osolenou vodou) scedíme a necháme vychladnout. Oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle na moukou posypaný vál. Uprostřed uděláme důlek, do něj rozklepneme vejce a vložíme při pokojové teplotě změklé máslo. Přisypeme celozrnnou i polohrubou mouku a špetku soli. Rukou vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Rozválíme na velký plát, silný 4 mm, nakrájíme na čtverce o průměru 8 mm.
- Do kastrůlku vlijeme mléko, přisypeme pomleté ořechy, vanilkový cukr, med. Nakonec vložíme sušené ovoce a přivedeme k varu. Náplň necháme vychladnout.
- Vychladlou náplň pomoci lžičky klademe do středu každého čtverce těsta. Těsto přeložíme do trojúhelníku, rohy důkladně přimáčkneme k sobě a slepíme je.
- Připravené taštičky vložíme do vroucí, osolené vody,povaříme 6 - 8 minut, aby vyplavaly na hladinu. Scedíme, propláchneme tekoucí vodou, necháme okapat a vložíme do vhodné misky. Podle porcí taštičky rozdělíme na jednotlivé talíře. Každou porci posypeme pomletými ořechy, polijeme medem a rozpuštěným, teplým máslem, následně podáváme.