Vepřové maso na fenyklu pro alergiky

Ingredience


Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Cukr třtinový 1 polévková lžíce
Fenyklová semínka 3 polévková lžíce
Fenykl sladký - hlíza 3 ks
Olej olivový 6 polévková lžíce
Pepř černý celý 1 polévková lžíce
Rozmarýn sušený 1 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Vepřové maso libové 1.1 kg
Víno bílé 240 ml
Vývar drůbeží 240 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Předehřejeme si troubu na 190°C. Z fenyklu odkrájíme výhonky a bulvu překrájíme podle její velikosti buď na čtvrtiny nebo na šestiny. Potom kousky fenyklu vložíme do mísy a zakapeme 4 lžícemi olivového oleje. Zasypeme cukrem a ve směsi fenykl obalíme.
  2. Vepřové maso svážeme tak, aby vytvořilo válec. Olej v pekáči zahřejeme a maso osmažíme dohněda.
  3. Na plechu smícháme sůl, pepř, semena fenyklu a rozmarýn a směs rozdělíme. Maso v této směsi poválíme a přitiskneme, a poté
  4. vložíme zpátky do pekáče a kolem obložíme kousky fenyklu.
  5. Pečeme, dokud není maso hotové, fenykl zlatavý a nezkaramelizuje. Celkem pečeme asi 90 minut. Fenykl v průběhu pečení 1x obrátíme.
  6. Vepřové maso přeložíme i s fenyklem na tác a pokrájíme.
  7. Z výpeku odstraníme tuk a necháme jenom šťávu, ke které přilijeme vývar a víno. Promícháme. Přecedíme šťávu a ještě asi 5 minut povaříme, aby se zmenšilo množství tekutiny. Dochutíme citronovou šťávou. Nakrájíme maso a teplé podáváme.