Vepřové maso na fenyklu pro alergiky
Ingredience
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Cukr třtinový |
1 polévková lžíce |
Fenyklová semínka |
3 polévková lžíce |
Fenykl sladký - hlíza |
3 ks |
Olej olivový |
6 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
1 polévková lžíce |
Rozmarýn sušený |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vepřové maso libové |
1.1 kg |
Víno bílé |
240 ml |
Vývar drůbeží |
240 ml |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Předehřejeme si troubu na 190°C. Z fenyklu odkrájíme výhonky a bulvu překrájíme podle její velikosti buď na čtvrtiny nebo na šestiny. Potom kousky fenyklu vložíme do mísy a zakapeme 4 lžícemi olivového oleje. Zasypeme cukrem a ve směsi fenykl obalíme.
- Vepřové maso svážeme tak, aby vytvořilo válec. Olej v pekáči zahřejeme a maso osmažíme dohněda.
- Na plechu smícháme sůl, pepř, semena fenyklu a rozmarýn a směs rozdělíme. Maso v této směsi poválíme a přitiskneme, a poté
- vložíme zpátky do pekáče a kolem obložíme kousky fenyklu.
- Pečeme, dokud není maso hotové, fenykl zlatavý a nezkaramelizuje. Celkem pečeme asi 90 minut. Fenykl v průběhu pečení 1x obrátíme.
- Vepřové maso přeložíme i s fenyklem na tác a pokrájíme.
- Z výpeku odstraníme tuk a necháme jenom šťávu, ke které přilijeme vývar a víno. Promícháme. Přecedíme šťávu a ještě asi 5 minut povaříme, aby se zmenšilo množství tekutiny. Dochutíme citronovou šťávou. Nakrájíme maso a teplé podáváme.