Omáčka bešamelová pro alergiky

Ingredience


Cibule 1 ks
Hřebíček 6 ks
Margarín 45 g
Mléko sójové 450 ml
Mouka bezlepková 30 g
Pepř černý celý 6 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 50 g
Smetana sójová 2 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do kastrolu vlijeme sójové mléko. Přidáme oloupanou cibuli napíchanou hřebíčky, kuličky pepře a petržel. Přivedeme mléko k varu a snížíme teplotu. Necháme 10 minut probublávat, poté mléko odstavíme. Ponecháme v něm 20 minut louhovat zeleninu, poté ji odebereme, mléko přecedíme.
  2. Margarín zahřejeme v kastrolu, přidáme k němu mouku, promícháme a prohřejeme 2 minuty, aby jíška zůstala světlá. Zahříváme přecezené mléko, dokud nezačne vřít.
  3. Necháme na plotně jíšku na mírném ohni, postupně k ní přiléváme mléko. Mícháme, aby nevznikly žmolky. Jakmile dolijeme všechno mléko, velmi pomalu 10 minut vaříme a stále mícháme.
  4. Přimícháme smetanu, osolíme a opepříme.