Omáčka bešamelová pro alergiky
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Hřebíček |
6 ks |
Margarín |
45 g |
Mléko sójové |
450 ml |
Mouka bezlepková |
30 g |
Pepř černý celý |
6 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
50 g |
Smetana sójová |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do kastrolu vlijeme sójové mléko. Přidáme oloupanou cibuli napíchanou hřebíčky, kuličky pepře a petržel. Přivedeme mléko k varu a snížíme teplotu. Necháme 10 minut probublávat, poté mléko odstavíme. Ponecháme v něm 20 minut louhovat zeleninu, poté ji odebereme, mléko přecedíme.
- Margarín zahřejeme v kastrolu, přidáme k němu mouku, promícháme a prohřejeme 2 minuty, aby jíška zůstala světlá. Zahříváme přecezené mléko, dokud nezačne vřít.
- Necháme na plotně jíšku na mírném ohni, postupně k ní přiléváme mléko. Mícháme, aby nevznikly žmolky. Jakmile dolijeme všechno mléko, velmi pomalu 10 minut vaříme a stále mícháme.
- Přimícháme smetanu, osolíme a opepříme.