Na páře vařené tvarohové knedlíky

Ingredience


Cukr krupice 20 g
Droždí 30 g
Máslo čerstvé 60 g
Mléko polotučné 2.5 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 500 g
Sůl 0.5 špetka
Tvaroh tvrdý 100 g
Vejce slepičí 2 ks
Cukr moučkový 100 g
Cukr vanilka 20 g
Rozinky bílé 100 g
Rum 50 ml
Tvaroh měkký 300 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Máslo čerstvé 100 g
Med včelí 4 polévková lžíce
Ořechy vlašské 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. 1 dl mléka zahřejeme, rozdrobíme do něj droždí, vložíme lžičku cukru a necháme na teple vzejít kvásek.
  2. Při pokojové teplotě změklé máslo nakrájíme na menší kousky, spolu se zbylým cukrem utřeme na hladkou pěnu. Přidáme nastrouhaný tvaroh, prosátou mouku, vejce, sůl, přilijeme zbylé mléko, vložíme kvásek. Rukou dobře těsto prohněteme a vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut na teplém místě vykynout.
  3. Měkký tvaroh smícháme s vanilkovým i moučkovým cukrem, přidáme v rumu namočené rozinky a žloutky. Dobře promícháme.
  4. Vykynuté těsto přeložíme na moukou vysypaný vál a rozválíme na velký plát a síle 4 mm. Skleničkou o průměru 8 cm vykrajujeme kolečka. Do středu každého kolečka položíme lžící tvarohové náplně, konce dobře slepíme a pomocí dlaní tvarujeme kuličky. Naplněné kuličky skládáme na moukou posypaný vál, kde je necháme 20 minut vykynout.
  5. Hrnec naplníme do třetiny studenou vodou, vložíme do něj pařák. Když začne voda vřít, na pařák v menší vzdálenosti od sebe naskládáme připravené knedlíky. Hrnec přiklopíme, vaříme 8 - 10 minut (podle velikostí knedlíků). Po dobu vaření poklici nesundáváme.
  6. Uvařené knedlíky pokládáme na jednotlivé talíře. Polijeme rozehřátým máslem, posypeme pomletými ořechy a pokapeme medem.