Vínové hrušky

Ingredience


Badyán 2 ks
Citronová kůra 1 kávová lžička
Citronová šťáva 3 ml
Cukr třtinový 100 g
Cukr vanilka 20 g
Džem meruňkový 50 g
Hřebíček 2 ks
Hrušky 8 ks
Maizena - kukuřičný škrob 1 polévková lžíce
Ořechy vlašské 150 g
Skořice celá 2 ks
Víno červené 6 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté hrušky oloupeme, rozřízneme na poloviny, zabavíme jádřinců. Víno v kastrůlku svaříme s cukrem, badyánem, skořici, citrónovou kůrou a vanilkovým cukrem, nakonec vložíme hřebíček. Do vína naskládáme půlené hrušky, povaříme 8 - 10 minut a odstavíme z ohně. Uvařené hrušky necháme namočené celou noc.
  2. Poté je ze sirupu vybereme, necháme okapat, sirup přelijeme přes sítko. Do sirupu přidáme škrobovou moučku, na mírném ohni povaříme 2 minuty a stáhneme ze sporáku, dochutíme citrónovou šťávou.
  3. Do středu jednotlivých dezertních talířků položíme vždy půlku hrušky. Naaranžujeme ještě druhou půlku, kterou však nakrájíme na tenké plátky. Do středu půlky hrušky dáme meruňkový džem, posypeme pomletými ořechy a přelijeme připravenou vínovou omáčkou.