Vínové hrušky
Ingredience
Badyán |
2 ks |
Citronová kůra |
1 kávová lžička |
Citronová šťáva |
3 ml |
Cukr třtinový |
100 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Džem meruňkový |
50 g |
Hřebíček |
2 ks |
Hrušky |
8 ks |
Maizena - kukuřičný škrob |
1 polévková lžíce |
Ořechy vlašské |
150 g |
Skořice celá |
2 ks |
Víno červené |
6 dl |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyté hrušky oloupeme, rozřízneme na poloviny, zabavíme jádřinců. Víno v kastrůlku svaříme s cukrem, badyánem, skořici, citrónovou kůrou a vanilkovým cukrem, nakonec vložíme hřebíček. Do vína naskládáme půlené hrušky, povaříme 8 - 10 minut a odstavíme z ohně. Uvařené hrušky necháme namočené celou noc.
- Poté je ze sirupu vybereme, necháme okapat, sirup přelijeme přes sítko. Do sirupu přidáme škrobovou moučku, na mírném ohni povaříme 2 minuty a stáhneme ze sporáku, dochutíme citrónovou šťávou.
- Do středu jednotlivých dezertních talířků položíme vždy půlku hrušky. Naaranžujeme ještě druhou půlku, kterou však nakrájíme na tenké plátky. Do středu půlky hrušky dáme meruňkový džem, posypeme pomletými ořechy a přelijeme připravenou vínovou omáčkou.