Těstovinová hnízda s ořechy a s medovou omáčkou
Ingredience
Jogurt bílý |
400 g |
Oříšky piniové |
200 g |
Sůl |
1 špetka |
Těstoviny Capellini |
230 g |
Voda pitná |
1 l |
Cukr krystal |
125 g |
Med včelí |
125 g |
Šťáva citrónová |
2 kávová lžička |
Voda pitná |
200 ml |
Máslo čerstvé |
2 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 70 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Těstoviny vaříme ve vroucí vodě se špetkou soli do poloměka. Vařené těstoviny scedíme, vmícháme do nich máslo a necháme je vychladnout. Piniové oříšky rozkrájíme na drobnější kousky.
- Polovinu vychladlých těstovin rozdělíme do 4 zapékacích misek, poté těstoviny v miskách jemně upěchujeme a posypeme polovinou nakrájených ořechů, zalijeme polovinou medové omáčky, a potom do misek rozdělíme druhou polovinu těstovin. Takto naplněné formičky pečeme v toubě vyhřáté na 180°C, asi 45 minut. Pečená těstovinová hnízda překlopíme na talíře, přelijeme druhou polovinou medové omáčky a posypeme sekanými ořechy. Servírujeme s bílým jogurtem jako dezert.
- Medová omáčka: Na mírném ohni přivedememe k varu, za stálého míchání, med s vodou a s cukrem. Promícháváme, dokud se cukr nerozpustí. Omáčku ochutíme 2 lžičkami citronové šťávy a dále vaříme 5 minut na mírném ohni.