Těstovinová hnízda s ořechy a s medovou omáčkou

Ingredience


Jogurt bílý 400 g
Oříšky piniové 200 g
Sůl 1 špetka
Těstoviny Capellini 230 g
Voda pitná 1 l
Cukr krystal 125 g
Med včelí 125 g
Šťáva citrónová 2 kávová lžička
Voda pitná 200 ml
Máslo čerstvé 2 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Těstoviny vaříme ve vroucí vodě se špetkou soli do poloměka. Vařené těstoviny scedíme, vmícháme do nich máslo a necháme je vychladnout. Piniové oříšky rozkrájíme na drobnější kousky.
  2. Polovinu vychladlých těstovin rozdělíme do 4 zapékacích misek, poté těstoviny v miskách jemně upěchujeme a posypeme polovinou nakrájených ořechů, zalijeme polovinou medové omáčky, a potom do misek rozdělíme druhou polovinu těstovin. Takto naplněné formičky pečeme v toubě vyhřáté na 180°C, asi 45 minut. Pečená těstovinová hnízda překlopíme na talíře, přelijeme druhou polovinou medové omáčky a posypeme sekanými ořechy. Servírujeme s bílým jogurtem jako dezert.
  3. Medová omáčka: Na mírném ohni přivedememe k varu, za stálého míchání, med s vodou a s cukrem. Promícháváme, dokud se cukr nerozpustí. Omáčku ochutíme 2 lžičkami citronové šťávy a dále vaříme 5 minut na mírném ohni.