Moučníkový chléb s rozinkami
Ingredience
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Cukr třtinový |
130 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mléko polotučné |
6 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
350 g |
Pomerančová kůra |
1 polévková lžíce |
Pomerančová šťáva |
6 polévková lžíce |
Rozinky tmavé |
180 g |
Skořice mletá |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 90 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Příprava pečení: Formu na grahamový chléb s obsahem 900 g vymažeme máslem, troubu připravíme k předehřátí na 180°C.
- Chléb: Rozinky necháme, zalité vodou, asi 10 minut nabobtnat. Po této době je scedíme a necháme okapat. Hladkou mouku prosijeme s kypřícím práškem do pečiva, se skořicí a s cukrem do hlubší mísy. Směs ochutíme 1 špetkou soli a 1 lžící skořice. Sypké suroviny zpracujeme společně s máslem a s okapanými rozinkami. Vejce vyšleháme s mlékem, pomerančovou kůrou a šťávou. Moučnou směs a mléčný roztok pak zpracujeme rukama do hladkého těsta. Těsto přemístíme do vymazané formy a uprostřed těsta ve formě naznačíme nožem rýhu po celé délce formy, aby těsto při pečení nabývalo rovnoměrně. Chléb pečeme v předehřáté troubě asi 70 minut. Ke konci pečení zkoušíme špejlí, jestli je těsto pečené. Hotový chléb necháme ve formě vychladnout jen zčásti, potom ho z formy vyklopíme mírně vychladlý, a pak necháme dovychladnout.
- Hotový chléb podáváme studený, nakrájený na krajíčky, jako zákusek.