Moučníkový chléb s rozinkami

Ingredience


Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Cukr třtinový 130 g
Kypřicí prášek do pečiva 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 150 g
Mléko polotučné 6 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 350 g
Pomerančová kůra 1 polévková lžíce
Pomerančová šťáva 6 polévková lžíce
Rozinky tmavé 180 g
Skořice mletá 1 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Příprava pečení: Formu na grahamový chléb s obsahem 900 g vymažeme máslem, troubu připravíme k předehřátí na 180°C.
  2. Chléb: Rozinky necháme, zalité vodou, asi 10 minut nabobtnat. Po této době je scedíme a necháme okapat. Hladkou mouku prosijeme s kypřícím práškem do pečiva, se skořicí a s cukrem do hlubší mísy. Směs ochutíme 1 špetkou soli a 1 lžící skořice. Sypké suroviny zpracujeme společně s máslem a s okapanými rozinkami. Vejce vyšleháme s mlékem, pomerančovou kůrou a šťávou. Moučnou směs a mléčný roztok pak zpracujeme rukama do hladkého těsta. Těsto přemístíme do vymazané formy a uprostřed těsta ve formě naznačíme nožem rýhu po celé délce formy, aby těsto při pečení nabývalo rovnoměrně. Chléb pečeme v předehřáté troubě asi 70 minut. Ke konci pečení zkoušíme špejlí, jestli je těsto pečené. Hotový chléb necháme ve formě vychladnout jen zčásti, potom ho z formy vyklopíme mírně vychladlý, a pak necháme dovychladnout.
  3. Hotový chléb podáváme studený, nakrájený na krajíčky, jako zákusek.