Ministerský krůtí řízek s bramborovým sněhem
Ingredience
Brambory |
8 ks |
Krůtí prsa |
600 g |
Mandle |
50 g |
Máslo čerstvé |
180 g |
Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce |
Pažitka |
4 polévková lžíce |
Rohlíky bílé |
2 ks |
Sádlo škvařené |
100 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
3 polévková lžíce |
Sůl |
2 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Mandle nasypeme do kastrolku s vroucí vodou, chvilku je povaříme, scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Tvrdší rohlíky nakrájíme na nudličky a smícháme s plátky mandlí.
- Středně velké brambory důkladně umyjeme kartáčkem a uvaříme ve slupce.
- Krůtí prsa nakrájíme přes vlákna na 8 malých řízků. Hodně je naklepeme, položíme vždy 2 na sebe, sklepeme k sobě, osolíme, obalíme nejprve v hladké mouce, potom v osolených vejcích rozšlehaných se smetanou a nakonec v nudličkách rohlíků s mandlemi. Na pánvi rozpálíme sádlo, vložíme obalené řízky, osmažíme z jedné strany, do pánve přidáme 100 g másla a když se rozpustí, řízky otočíme a dosmažíme.
- Brambory oloupeme, ještě horké je osolíme, prolisujeme, opatrně promícháme s rozpuštěným zbylým máslem, načechráme vidličkou, klademe na talíře a posypeme sekanou pažitkou.
- Osmažené řízky osušíme v ubrousku, přidáme na talíře k „bramborovému sněhu“ a podáváme.