Plněný věnec s citronovou polevou

Ingredience


Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mouka chlebová 2 polévková lžíce
Droždí sušené 20 g
Máslo čerstvé 25 g
Mléko polotučné 125 ml
Mouka chlebová 240 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Cukr moučkový 100 g
Šťáva citrónová 2 polévková lžíce
Cukr třtinový 3 polévková lžíce
Kandovaná citronová kůra 25 g
Máslo čerstvé 50 g
Ořechy lískové 25 g
Rum 1 polévková lžíce
Zázvor kandovaný 25 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Příprava pečení: Troubu připravíme k předehřátí na 190°C, plech vymažeme 1 lžící másla, vál pomoučíme 2 lžícemi mouky.
  2. Těsto: Mouku s 0.5 lžičky soli a s droždím prosijeme do hlubší mísy. Tuto sypkou směs prohněteme se změklým máslem a po částech přidáváme během hnětení rozšlehané mléko s 1 celým vejcem. Těsto vypracujeme dohladka a necháme ho v míse, přikryté utěrkou, kynout na teplém místě asi 40 minut.
  3. Po vykynutí těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát, velký asi 30 x 23 cm, na něj rozetřeme oříškovou náplň tak, že okraje plátu těsta necháme volné. Těsto s nádivkou potom stočíme do válce a okraje válečku jemně přitlačíme, aby se nám těsto s nádivkou nerozbalovalo. Válec s nádivkou rozřežeme na silnější plátky, které narovnáme na vymazaný plech tak, aby se okraje plátků těsta dotýkaly. Potom vytvořený věnec s náplní necháme ještě kynout asi 30 minut a po vykynutí pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut dozlatova. Po upečení věnec necháme mírně vychladnout a ještě teplý pocákáme citronovou polevou. Ihned, jak poleva ztuhne, můžeme věnec podávat jako dezert.
  4. Nádivka: Oříšky nasekáme, kandovaný zázvor a citronovou kůru rozlámeme. Máslo se třtinovým cukrem vyšleháme do pěny. Dále přisypeme rozlámaný zázvor, sekané oříšky a citronovou kůru.
  5. Náplň ochutíme 1 lžící rumu, dobře promícháme a rozetřeme na těsto věnce.
  6. Citronová poleva: Citronovou šťávu umícháme dohladka s moučkovým cukrem.