Plněný věnec s citronovou polevou
Ingredience
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mouka chlebová |
2 polévková lžíce |
Droždí sušené |
20 g |
Máslo čerstvé |
25 g |
Mléko polotučné |
125 ml |
Mouka chlebová |
240 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Cukr moučkový |
100 g |
Šťáva citrónová |
2 polévková lžíce |
Cukr třtinový |
3 polévková lžíce |
Kandovaná citronová kůra |
25 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Ořechy lískové |
25 g |
Rum |
1 polévková lžíce |
Zázvor kandovaný |
25 g |
-
Doba přípravy: 130 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Příprava pečení: Troubu připravíme k předehřátí na 190°C, plech vymažeme 1 lžící másla, vál pomoučíme 2 lžícemi mouky.
- Těsto: Mouku s 0.5 lžičky soli a s droždím prosijeme do hlubší mísy. Tuto sypkou směs prohněteme se změklým máslem a po částech přidáváme během hnětení rozšlehané mléko s 1 celým vejcem. Těsto vypracujeme dohladka a necháme ho v míse, přikryté utěrkou, kynout na teplém místě asi 40 minut.
- Po vykynutí těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát, velký asi 30 x 23 cm, na něj rozetřeme oříškovou náplň tak, že okraje plátu těsta necháme volné. Těsto s nádivkou potom stočíme do válce a okraje válečku jemně přitlačíme, aby se nám těsto s nádivkou nerozbalovalo. Válec s nádivkou rozřežeme na silnější plátky, které narovnáme na vymazaný plech tak, aby se okraje plátků těsta dotýkaly. Potom vytvořený věnec s náplní necháme ještě kynout asi 30 minut a po vykynutí pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut dozlatova. Po upečení věnec necháme mírně vychladnout a ještě teplý pocákáme citronovou polevou. Ihned, jak poleva ztuhne, můžeme věnec podávat jako dezert.
- Nádivka: Oříšky nasekáme, kandovaný zázvor a citronovou kůru rozlámeme. Máslo se třtinovým cukrem vyšleháme do pěny. Dále přisypeme rozlámaný zázvor, sekané oříšky a citronovou kůru.
- Náplň ochutíme 1 lžící rumu, dobře promícháme a rozetřeme na těsto věnce.
- Citronová poleva: Citronovou šťávu umícháme dohladka s moučkovým cukrem.