Slanečkový salát se zeleninou a vejci
Ingredience
Brambory |
200 g |
Červená řepa |
90 g |
Jablka |
130 g |
Okurky nakládané |
2 ks |
Šalotka |
3 ks |
Slaneček |
1 ks |
Voda pitná |
1 l |
Cukr krupice |
2 polévková lžíce |
Ocet kvasný lihový |
2 polévková lžíce |
Pepř bílý |
3 špetka |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
1 dl |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
2 polévková lžíce |
Voda pitná |
4 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Velkého slanečka rozřízneme od řitního otvoru až k hlavě, vyjmeme vnitřnosti, hlavu i ocas odřízneme, rybu dobře omyjeme a dáme do mísy. Zalijeme asi litrem studené vody a necháme je v chladničce do druhého dne.
- Poté slanečka znovu omyjeme, osušíme a zbavíme kůže. Podélně okolo páteře ho rozřízneme, páteř s kostmi vyjmeme, rybu nakrájíme zešikma na řezy asi 1,5 cm široké.
- Studené uvařené brambory ve slupce oloupeme a pokrájíme na kostičky, přidáme k řezům. Omyté, oloupané velké jablko rozkrájíme na čtvrtky, odkrojíme jádřince a rozkrájíme ho na kostičky. Očistíme šalotky, nakrájíme je na plátky. Nakládané sladkokyselé okurky krájíme na drobné kostičky. Sterilovanou červenou řepu scedíme a necháme ji v sítu okapat. Vše vložíme do mísy ke slanečkovým řezům. Do hrnečku vlijeme 2 lžíce vody, ve které jsme rozmíchali 2 lžíce cukru. Přimícháme dvě lžíce octa, tři špetky mletého bílého pepře, nálev dobře promícháme a zalijeme jím připravenou salátovou směs. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku, kterou vmícháme do salátu. Salát rozdělíme do tvořítek (např. na nákyp), která vložíme na 4 - 5 hodin do chladničky zatuhnout.
- V rendlíku ve 4 dl vody uvaříme 2 vejce natvrdo (vaříme 9 - 10 minut). Poté je zchladíme, oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky. Snítky petrželky kudrnky omyjeme, vodu setřepeme. Na talíře vyklopíme z tvořítek slanečkový salát. Do zakysané smetany zašleháme lžičku nálevu z červené řepy, salát ozdobíme kopečkem smetany, snítky petrželky, čtvrtky vajec.