Marinované sardinky s koprem
Ingredience
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Kopr čerstvý |
4 polévková lžíce |
Sardinka obecná |
1 kg |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Hořčice |
1 kávová lžička |
Ocet bílý vinný |
0.5 dl |
Olej olivový extra panenský |
1 dl |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Čerstvé sardinky omyjeme, od řitních otvorů je rozřízneme k hlavě, vykucháme a odřežeme hlavy i ocasy. Vyjmeme páteřní kosti a stáhneme ryby z kůže. Filety znovu omyjeme, necháme okapat. Snítky kopru omyjeme, vodu setřepeme, několik snítek odložíme na ozdobu, ostatní posekáme.
- Připravíme nálev: do misky vložíme práškovou hořčici, sůl, cukr a čerstvě pomletý bílý pepř. Směs promícháme, pomalu k ní přikapáváme olivový olej. Směs musí být hladká, bez hrudek. Přišleháme ocet a vodu.
- Do kameninového soudku dáme asi 1/3 nasekaného kopru, naskládáme filety sardinek, proložíme koprem. Zalijeme je připraveným nálevem, zakryjeme a v chladu necháme marinovat asi 10 - 12 hodin.
- Omytý a osušený citrón nakrájíme na osminky. Filety ze sardinek rozložíme na talíře, ozdobíme snítkami kopru, pokrájeným citrónem a podáváme.