Závitky ze sardinek s koprem

Ingredience


Bobkový list 3 ks
Kopr čerstvý 2 polévková lžíce
Nové koření celé 10 ks
Ocet vinný 2 dl
Pepř černý celý 0.5 kávová lžička
Sůl 4 kávová lžička
Voda pitná 5 dl
Cibule 2 ks
Kopr čerstvý 2 polévková lžíce
Sardinka obecná 1 kg
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnce nalijeme 5 dl vody, 2 dl octa, přidáme 4 lžičky soli, 3 lžičky cukru, 10 kuliček celého pepře, 10 kuliček nového koření, 2 - 3 bobkové listy a několik snítek kopru. Vše pomalu vaříme 7 - 10 minut.
  2. Čerstvé sardinky omyjeme, od řitních otvorů je rozřízneme až ke hlavě, ryby vykucháme, poté odřežeme hlavy i ocasy. Vyjmeme páteřní kosti, tak vzniknou filety, které znovu omyjeme a necháme okapat. Snítky kopru omyjeme, vodu setřepeme a polovinu jich odložíme. Cibuli očistíme, pokrájíme na plátky.
  3. Filety ze sardinek položíme na vál kůží dolů, na každý plátek položíme snítku kopru, několik koleček cibule, filet stočíme do závitku a zajistíme párátky. Poté je naskládáme do zapékací (ohnivzdorné) mísy těsně vedle sebe. Zalijeme uvařenou rybí várkou a při mírné teplotě je necháme jen táhnout - závitky se musí vařit velmi pomalu 6-8 minut, musíme však dát pozor, aby se nerozvařily.
  4. Poté je z várky vyjmeme, poskládáme na mísu, přelijeme scezeným vývarem, ozdobíme snítkami kopru a podáváme.