Závitky ze sardinek s koprem
Ingredience
Bobkový list |
3 ks |
Kopr čerstvý |
2 polévková lžíce |
Nové koření celé |
10 ks |
Ocet vinný |
2 dl |
Pepř černý celý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
4 kávová lžička |
Voda pitná |
5 dl |
Cibule |
2 ks |
Kopr čerstvý |
2 polévková lžíce |
Sardinka obecná |
1 kg |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 18 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Do hrnce nalijeme 5 dl vody, 2 dl octa, přidáme 4 lžičky soli, 3 lžičky cukru, 10 kuliček celého pepře, 10 kuliček nového koření, 2 - 3 bobkové listy a několik snítek kopru. Vše pomalu vaříme 7 - 10 minut.
- Čerstvé sardinky omyjeme, od řitních otvorů je rozřízneme až ke hlavě, ryby vykucháme, poté odřežeme hlavy i ocasy. Vyjmeme páteřní kosti, tak vzniknou filety, které znovu omyjeme a necháme okapat. Snítky kopru omyjeme, vodu setřepeme a polovinu jich odložíme. Cibuli očistíme, pokrájíme na plátky.
- Filety ze sardinek položíme na vál kůží dolů, na každý plátek položíme snítku kopru, několik koleček cibule, filet stočíme do závitku a zajistíme párátky. Poté je naskládáme do zapékací (ohnivzdorné) mísy těsně vedle sebe. Zalijeme uvařenou rybí várkou a při mírné teplotě je necháme jen táhnout - závitky se musí vařit velmi pomalu 6-8 minut, musíme však dát pozor, aby se nerozvařily.
- Poté je z várky vyjmeme, poskládáme na mísu, přelijeme scezeným vývarem, ozdobíme snítkami kopru a podáváme.