Citrusový koláč z mandarinek klementinek

Ingredience


Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Cukr krupice 180 g
Cukr moučkový 3 polévková lžíce
Kypřicí prášek do pečiva 2 kávová lžička
Mandarinky 2 ks
Mandle 3 polévková lžíce
Máslo čerstvé 180 g
Mouka pšeničná hladká T 650 180 g
Smetana 33% (šlehačka) 3 polévková lžíce
Vejce slepičí 3 ks
Cukr krystal 3 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Příprava pečení:
  2. Dortovou formu vymažeme lžící másla, troubu připravíme k předehřátí na 180°C.
  3. Těsto: Mandle nameleme, mouku s kypřícím práškem do pečiva prosejeme. Mandarinky - klementinky důkladně omyjeme a oloupeme kůru, kterou nastrouháme najemno.Z oloupané mandarinky potom ještě vymačkáme šťávu. Nastrouhanou citrusovou kůru a vymačkanou šťávu
  4. z mandarinek klementinek vymícháme se změklým máslem a s cukrem do pěny. Do vzniklé pěny opatrně zabalíme mouku s kypřícím práškem, mleté mandle a smetanu.
  5. Takto připravené těsto vlijeme do připravené dortové formy a koláč pečeme asi 60 minut v předehřáté formě. Hotový koláč vyklopíme na děrovanou podložku - aby pára z koláče vycházela rovnoměrně. Koláč necháme vychladnout jen z části. Ještě vlahý koláč poléváme cukrovou polevou z mandarinkové šťávy jen tak dlouho, dokud se šťáva vsakuje. Nakonec koláč posypeme moučkovým cukrem a necháme ho vychadnout. Koláč servírujeme rozkrájený na dílky, jako pohoštění.
  6. Cukrová poleva: Z mandarinek vymačkáme 3 lžičky šťávy, kterou smícháme s 3lžičkami cukru.