Citrusový koláč z mandarinek klementinek
Ingredience
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Cukr krupice |
180 g |
Cukr moučkový |
3 polévková lžíce |
Kypřicí prášek do pečiva |
2 kávová lžička |
Mandarinky |
2 ks |
Mandle |
3 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
180 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
180 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
3 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
3 ks |
Cukr krystal |
3 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 80 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Příprava pečení:
- Dortovou formu vymažeme lžící másla, troubu připravíme k předehřátí na 180°C.
- Těsto: Mandle nameleme, mouku s kypřícím práškem do pečiva prosejeme. Mandarinky - klementinky důkladně omyjeme a oloupeme kůru, kterou nastrouháme najemno.Z oloupané mandarinky potom ještě vymačkáme šťávu. Nastrouhanou citrusovou kůru a vymačkanou šťávu
- z mandarinek klementinek vymícháme se změklým máslem a s cukrem do pěny. Do vzniklé pěny opatrně zabalíme mouku s kypřícím práškem, mleté mandle a smetanu.
- Takto připravené těsto vlijeme do připravené dortové formy a koláč pečeme asi 60 minut v předehřáté formě. Hotový koláč vyklopíme na děrovanou podložku - aby pára z koláče vycházela rovnoměrně. Koláč necháme vychladnout jen z části. Ještě vlahý koláč poléváme cukrovou polevou z mandarinkové šťávy jen tak dlouho, dokud se šťáva vsakuje. Nakonec koláč posypeme moučkovým cukrem a necháme ho vychadnout. Koláč servírujeme rozkrájený na dílky, jako pohoštění.
- Cukrová poleva: Z mandarinek vymačkáme 3 lžičky šťávy, kterou smícháme s 3lžičkami cukru.