Lahůdková směs s lososem v aspiku

Ingredience


Rajčata 1 ks
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 3 dl
Celer bulvový 250 g
Hrášek mražený 4 polévková lžíce
Losos - filety 700 g
Šalotka 2 ks
Bobkový list 6 ks
Cukr krupice 2 polévková lžíce
Kopr čerstvý 4 polévková lžíce
Nové koření celé 20 ks
Ocet kvasný lihový 4 dl
Pepř černý celý 20 ks
Sůl 2.5 polévková lžíce
Voda pitná 1 l
Vývar rybí 1 l
Želatina 150 g
Citronová šťáva 0.5 kávová lžička
Cukr moučkový 3 špetka
Kopr čerstvý 2 polévková lžíce
Majonéza 3 polévková lžíce
Pepř bílý 3 špetka
Smetana 16% (pochoutková) 1.5 dl
Sůl 3 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme - mrkev s celerem na kostičky, šalotky na plátky.
  2. Připravíme vývar (rybí várku): do hrnce nalijeme 1 litr vody, 4 dl octa, přidáme 2,5 lžíce soli, 2 lžíce cukru, 20 kuliček celého pepře, 20 kuliček nového koření, 6 bobkových listů a několik snítek kopru (4 lžíce). Vše pomalu vaříme 7 - 10 minut.
  3. Do rybí várky přidáme mrkev, celer a šalotku. Pomalu vaříme 10 - 12 minut, poté přidáme čerstvý (nebo mražený) zelený hrášek a vaříme ještě 2 - 3 minuty. Následně sítkem zeleninu vyjmeme a odložíme do misky. Filety z lososa omyjeme, osušíme, pokrájíme na stejné proužky a přidáme do rybí várky. Vaříme je velmi pomalu, necháme je "táhnout" dalších 8 - 10 minut. Poté lososa vyjmeme, vývar přecedíme přes velmi jemné síto do druhého rendlíku a necháme vychladnout. Z vychladlé várky připravíme aspik: plátky želatiny vložíme do rybí várky a necháme nabobtnat 10 - 15 minut. Vývar s želatinou za stálého míchání přivedeme k varu (podle návodu na obalu) a odstavíme z plotny.
  4. Do misek (např. na puding) vlijeme na dno trochu želatiny, necháme zatuhnout. Mezitím uvaříme v rendlíku ve 3 - 4 dl vody 2 vejce natvrdo (vaříme 9-10 minut). Zchladíme je, oloupeme a rozkrájíme na osminky. Omyté a osušené větší rajče též pokrájíme na osminky. Na ztuhlý aspik v miskách přidáme plátky lososa, zeleninu, ozdobíme vajíčky, osminkami rajčete, opatrně zalijeme zbytkem aspiku a dáme do chladničky zatuhnout.
  5. Připravíme koprový dresink: omytý mladý kopr drobně pokrájíme, vodu setřepeme. Do misky vložíme zakysanou smetanu s majonézou, kterou vyšleháme metličkou na lehký krém. Ochutíme solí, cukrem, pepřem, citrónovou šťávou a přimícháme kopr.
  6. Na talíře vyklopíme vychladlý aspik s lososem, ze strany k němu přidáme 1 - 2 lžíce dresinku a servírujeme.