Lahůdková směs s lososem v aspiku
Ingredience
Rajčata |
1 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
3 dl |
Celer bulvový |
250 g |
Hrášek mražený |
4 polévková lžíce |
Losos - filety |
700 g |
Šalotka |
2 ks |
Bobkový list |
6 ks |
Cukr krupice |
2 polévková lžíce |
Kopr čerstvý |
4 polévková lžíce |
Nové koření celé |
20 ks |
Ocet kvasný lihový |
4 dl |
Pepř černý celý |
20 ks |
Sůl |
2.5 polévková lžíce |
Voda pitná |
1 l |
Vývar rybí |
1 l |
Želatina |
150 g |
Citronová šťáva |
0.5 kávová lžička |
Cukr moučkový |
3 špetka |
Kopr čerstvý |
2 polévková lžíce |
Majonéza |
3 polévková lžíce |
Pepř bílý |
3 špetka |
Smetana 16% (pochoutková) |
1.5 dl |
Sůl |
3 špetka |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme - mrkev s celerem na kostičky, šalotky na plátky.
- Připravíme vývar (rybí várku): do hrnce nalijeme 1 litr vody, 4 dl octa, přidáme 2,5 lžíce soli, 2 lžíce cukru, 20 kuliček celého pepře, 20 kuliček nového koření, 6 bobkových listů a několik snítek kopru (4 lžíce). Vše pomalu vaříme 7 - 10 minut.
- Do rybí várky přidáme mrkev, celer a šalotku. Pomalu vaříme 10 - 12 minut, poté přidáme čerstvý (nebo mražený) zelený hrášek a vaříme ještě 2 - 3 minuty. Následně sítkem zeleninu vyjmeme a odložíme do misky. Filety z lososa omyjeme, osušíme, pokrájíme na stejné proužky a přidáme do rybí várky. Vaříme je velmi pomalu, necháme je "táhnout" dalších 8 - 10 minut. Poté lososa vyjmeme, vývar přecedíme přes velmi jemné síto do druhého rendlíku a necháme vychladnout. Z vychladlé várky připravíme aspik: plátky želatiny vložíme do rybí várky a necháme nabobtnat 10 - 15 minut. Vývar s želatinou za stálého míchání přivedeme k varu (podle návodu na obalu) a odstavíme z plotny.
- Do misek (např. na puding) vlijeme na dno trochu želatiny, necháme zatuhnout. Mezitím uvaříme v rendlíku ve 3 - 4 dl vody 2 vejce natvrdo (vaříme 9-10 minut). Zchladíme je, oloupeme a rozkrájíme na osminky. Omyté a osušené větší rajče též pokrájíme na osminky. Na ztuhlý aspik v miskách přidáme plátky lososa, zeleninu, ozdobíme vajíčky, osminkami rajčete, opatrně zalijeme zbytkem aspiku a dáme do chladničky zatuhnout.
- Připravíme koprový dresink: omytý mladý kopr drobně pokrájíme, vodu setřepeme. Do misky vložíme zakysanou smetanu s majonézou, kterou vyšleháme metličkou na lehký krém. Ochutíme solí, cukrem, pepřem, citrónovou šťávou a přimícháme kopr.
- Na talíře vyklopíme vychladlý aspik s lososem, ze strany k němu přidáme 1 - 2 lžíce dresinku a servírujeme.