Perníčky s medem
Ingredience
Cukr krupice |
70 g |
Kakao |
2 polévková lžíce |
Koření perníkové |
1 kávová lžička |
Kypřicí prášek do pečiva |
13 g |
Máslo čerstvé |
70 g |
Med včelí |
100 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
320 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 12 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Med spolu s cukrem dáme do vhodné misky, kterou ponoříme do horké vodní lázně. Metlou šleháme až do rozpuštění cukru. Vybereme z vodní lázně a občasným promícháním necháme volně vychladnout.
- Medovou směs přeložíme do větší misky, přidáme při pokojové teplotě změklé máslo. Přisypeme mouku, kakao, kypřící prášek, rozklepneme vejce, nakonec vsypeme perníkové koření. Rukou vypracujeme nelepivé a husté těsto.
- Rozválíme je na moukou posypaném vála na velký plát, silný 5 mm. Z těsta formičkami vykrajujeme různé tvary, pokládáme je na pečícím papírem vyložený plech. Vložíme do předehřáté trouby, kde při 180 stupňové teplotě pečeme 10-12 minut.
- Po upečení ihned perníčky potřeme žloutkem smíchaným s vodou a necháme vychladnout.