Perníčky s medem

Ingredience


Cukr krupice 70 g
Kakao 2 polévková lžíce
Koření perníkové 1 kávová lžička
Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Máslo čerstvé 70 g
Med včelí 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 320 g
Vejce slepičí 1 ks
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Voda pitná 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Med spolu s cukrem dáme do vhodné misky, kterou ponoříme do horké vodní lázně. Metlou šleháme až do rozpuštění cukru. Vybereme z vodní lázně a občasným promícháním necháme volně vychladnout.
  2. Medovou směs přeložíme do větší misky, přidáme při pokojové teplotě změklé máslo. Přisypeme mouku, kakao, kypřící prášek, rozklepneme vejce, nakonec vsypeme perníkové koření. Rukou vypracujeme nelepivé a husté těsto.
  3. Rozválíme je na moukou posypaném vála na velký plát, silný 5 mm. Z těsta formičkami vykrajujeme různé tvary, pokládáme je na pečícím papírem vyložený plech. Vložíme do předehřáté trouby, kde při 180 stupňové teplotě pečeme 10-12 minut.
  4. Po upečení ihned perníčky potřeme žloutkem smíchaným s vodou a necháme vychladnout.