Datlový koláč s brusinkami a s cukrovou polevou

Ingredience


Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Brusinky sušené 125 g
Citronová kůra 1 kávová lžička
Cukr krystal 2 polévková lžíce
Datle 180 g
Džem meruňkový 1 polévková lžíce
Koření perníkové 1 kávová lžička
Kypřicí prášek do pečiva 2 kávová lžička
Mouka pšeničná celozrnná 230 g
Pomerančová kůra 1 kávová lžička
Pomerančová šťáva 200 ml
Rozinky tmavé 375 g
Švestky sušené 125 g
Vejce slepičí 3 ks
Citronová kůra 1 polévková lžíce
Cukr moučkový 4 polévková lžíce
Pomerančová kůra 1 polévková lžíce
Voda pitná 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Pečící formu (v tomto případě můžeme použít dortovou, nebo hlubší koláčovou formu), vymažeme lžící másla.
  2. Dno formy vyložíme pečícím papírem. Troubu připravíme k předehřátí na 170°C.
  3. Sušené švestky a datle pokrájíme nadrobno. Pomerančovou šťávu promícháváme na mírném ohni asi 10 minut. Teplou pomerančovou šťávu pak rozmícháme s polovinou nakrájeného ovoce do pastovité hmoty. Do ovocné pasty nakonec vmícháme 2lžíce cukru a strouhanou pomerančovou kůru, brusinky a rozinky.
  4. Do hlubší mísy prosejeme mouku, perníkové koření a kypřící prášek do pečiva. Do sypké hmoty vmícháme také druhou polovinu nakrájeých švestek a datlí. Do vychladlé ovocné pasty vmícháme 3 žloutky.
  5. Z ovocné hmoty se žloutky a sypkých surovin uhněteme hladké těsto. Nakonec vyšleháme z bílků a špetky soli tuhý sníh, který opatrně vmícháme do těsta.
  6. Těsto přemístíme do připravené formy, zarovnáme stěrkou nebo nožem, a pečeme asi 90 minut. Ještě teplý, upečený koláč potřeme meruňkovým džemem a polijeme cukrovou polevou. Koláč servírujeme studený, jako pohoštění.
  7. Cukrová poleva: 4lžíce moučkového cukru vymícháme dohladka
  8. s 3 lžícemi vody. Na ztuhlou polevu naaranžujeme jemné plátky citrónové kůry.