Datlový koláč s brusinkami a s cukrovou polevou
Ingredience
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Brusinky sušené |
125 g |
Citronová kůra |
1 kávová lžička |
Cukr krystal |
2 polévková lžíce |
Datle |
180 g |
Džem meruňkový |
1 polévková lžíce |
Koření perníkové |
1 kávová lžička |
Kypřicí prášek do pečiva |
2 kávová lžička |
Mouka pšeničná celozrnná |
230 g |
Pomerančová kůra |
1 kávová lžička |
Pomerančová šťáva |
200 ml |
Rozinky tmavé |
375 g |
Švestky sušené |
125 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
Citronová kůra |
1 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
4 polévková lžíce |
Pomerančová kůra |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Pečící formu (v tomto případě můžeme použít dortovou, nebo hlubší koláčovou formu), vymažeme lžící másla.
- Dno formy vyložíme pečícím papírem. Troubu připravíme k předehřátí na 170°C.
- Sušené švestky a datle pokrájíme nadrobno. Pomerančovou šťávu promícháváme na mírném ohni asi 10 minut. Teplou pomerančovou šťávu pak rozmícháme s polovinou nakrájeného ovoce do pastovité hmoty. Do ovocné pasty nakonec vmícháme 2lžíce cukru a strouhanou pomerančovou kůru, brusinky a rozinky.
- Do hlubší mísy prosejeme mouku, perníkové koření a kypřící prášek do pečiva. Do sypké hmoty vmícháme také druhou polovinu nakrájeých švestek a datlí. Do vychladlé ovocné pasty vmícháme 3 žloutky.
- Z ovocné hmoty se žloutky a sypkých surovin uhněteme hladké těsto. Nakonec vyšleháme z bílků a špetky soli tuhý sníh, který opatrně vmícháme do těsta.
- Těsto přemístíme do připravené formy, zarovnáme stěrkou nebo nožem, a pečeme asi 90 minut. Ještě teplý, upečený koláč potřeme meruňkovým džemem a polijeme cukrovou polevou. Koláč servírujeme studený, jako pohoštění.
- Cukrová poleva: 4lžíce moučkového cukru vymícháme dohladka
- s 3 lžícemi vody. Na ztuhlou polevu naaranžujeme jemné plátky citrónové kůry.