Severská žampiónová polévka
Ingredience
Hovězí vývar základní |
2.5 dl |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
5 dl |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Petržel kudrnka |
1.5 polévková lžíce |
Šalotka |
2 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
1 dl |
Sůl |
3 špetka |
Worcester (worcesterská omáčka) |
0.5 kávová lžička |
Žampiony čerstvé |
400 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Žampióny očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Očištěnou šalotku pokrájíme nadrobno. Petrželku kudrnku omyjeme a drobně ji rozkrájíme.
- V hrnci na rozpáleném másle zpěníme šalotku, přidáme k ní žampióny, promícháme a krátce restujeme do doby, než se vysmaží tekutina. Poté je poprášíme hladkou moukou, promícháme a ještě krátce osmažíme (asi 1 minutu.) Za stálého míchání přilijeme chladný vývar, ochutíme worcesterem, polévku přivedeme k varu a snížíme teplotu. Pomalu vaříme asi 20 minut, do polévky poté přilijeme mléko, smetanu, dochutíme solí a pepřem. Necháme přejít varem a hned podáváme. Polévku na talířích ozdobíme petrželkou.