Severská žampiónová polévka

Ingredience


Hovězí vývar základní 2.5 dl
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mléko plnotučné 5 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 3 špetka
Petržel kudrnka 1.5 polévková lžíce
Šalotka 2 ks
Smetana 33% (šlehačka) 1 dl
Sůl 3 špetka
Worcester (worcesterská omáčka) 0.5 kávová lžička
Žampiony čerstvé 400 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Žampióny očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Očištěnou šalotku pokrájíme nadrobno. Petrželku kudrnku omyjeme a drobně ji rozkrájíme.
  2. V hrnci na rozpáleném másle zpěníme šalotku, přidáme k ní žampióny, promícháme a krátce restujeme do doby, než se vysmaží tekutina. Poté je poprášíme hladkou moukou, promícháme a ještě krátce osmažíme (asi 1 minutu.) Za stálého míchání přilijeme chladný vývar, ochutíme worcesterem, polévku přivedeme k varu a snížíme teplotu. Pomalu vaříme asi 20 minut, do polévky poté přilijeme mléko, smetanu, dochutíme solí a pepřem. Necháme přejít varem a hned podáváme. Polévku na talířích ozdobíme petrželkou.