Vánoční plněné ořechy
Ingredience
Pralinky |
200 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 g |
Cukr moučkový |
250 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Máslo čerstvé |
320 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
420 g |
Ořechy vlašské |
200 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 11 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- V kastrůlku zahřejeme smetanu, před bodem varu ji ihned stáhneme ze sporáku a vmícháme do ní rumové pralinky. Metlou mícháme tak dlouho, až se pralinky rozpustí a vznikne hladký krém. Odložíme ho do lednice, kde ho necháme chladit přes noc.
- Pomleté ořechy dáme do misky, přisypeme prosátou mouku, na kousky nakrájené máslo, vanilkový cukr a 230 g moučkového cukru. Rukou vypracujeme hladké, tuhé a lesklé těsto. Připraveným těstem naplníme ořechové formičky, neplníme je vrchovatě. Do středu dáme jen málo těsta a ponecháme důlek, abychom je mohli naplnit. Formičky s těstem poskládáme na plech a vložíme do předehřáté trouby. Při 160 stupních pečeme do růžova 10 - 11 minut. Po vytažení z trouby, necháme minutu odpočinout a potom ještě teplé ořechy vyklopíme z formiček. Necháme vychladnout.
- Vychlazenou a ochucenou smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku. Naplníme ji do důlků poloviny upečených ořechů a zaklopíme druhou půlkou. Necháme v lednici zatuhnout, posypeme zbylým moučkovým cukrem a naaranžujeme na talíř.