Vánoční plněné ořechy

Ingredience


Pralinky 200 g
Smetana 33% (šlehačka) 250 g
Cukr moučkový 250 g
Cukr vanilka 20 g
Máslo čerstvé 320 g
Mouka pšeničná hladká T 650 420 g
Ořechy vlašské 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V kastrůlku zahřejeme smetanu, před bodem varu ji ihned stáhneme ze sporáku a vmícháme do ní rumové pralinky. Metlou mícháme tak dlouho, až se pralinky rozpustí a vznikne hladký krém. Odložíme ho do lednice, kde ho necháme chladit přes noc.
  2. Pomleté ořechy dáme do misky, přisypeme prosátou mouku, na kousky nakrájené máslo, vanilkový cukr a 230 g moučkového cukru. Rukou vypracujeme hladké, tuhé a lesklé těsto. Připraveným těstem naplníme ořechové formičky, neplníme je vrchovatě. Do středu dáme jen málo těsta a ponecháme důlek, abychom je mohli naplnit. Formičky s těstem poskládáme na plech a vložíme do předehřáté trouby. Při 160 stupních pečeme do růžova 10 - 11 minut. Po vytažení z trouby, necháme minutu odpočinout a potom ještě teplé ořechy vyklopíme z formiček. Necháme vychladnout.
  3. Vychlazenou a ochucenou smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku. Naplníme ji do důlků poloviny upečených ořechů a zaklopíme druhou půlkou. Necháme v lednici zatuhnout, posypeme zbylým moučkovým cukrem a naaranžujeme na talíř.