Mátová zmrzlina s čokoládou
Ingredience
Čokoláda hořká |
70 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Máta |
60 g |
Mléko polotučné |
5 dl |
Pepř bílý |
1 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
100 g |
Vaječný žloutek slepičí |
6 ks |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 8 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Mátové listy omyjeme, lístky odtrháme od stonků. Čtvrtinu lístků odložíme stranou, zbylé drobně nasekáme. Ve vhodném kastrůlku svaříme smetanu s mlékem a vanilkovým cukrem. Stáhneme ze sporáku, vložíme nasekanou mátu, přiklopíme poklicí, necháme 5 - 8 minut namáčet a následně přecedíme přes sítko.
- Žloutky spolu s cukrem a špetkou bílého pepře v horké vodní lázní vyšleháme na hustou pěnu. Postupně za stálého míchání do pěny přiléváme mátové mléko. Šleháme v lázni až do zhoustnutí směsi. Hustou směs vybereme z vodní lázně a rychle ji zchladíme v ledové vodě nebo v misce s ledem. Vlijeme do vhodné nádoby a uložíme do mrazáku lehce zmrazit. Po dobu mražení směs několikrát promícháme. Kdy je částečně zmražená, přimícháme nastrouhanou čokoládu, vlijeme do formiček na suflé nebo jiných formiček a vrátíme zpět do mrazáku.
- Před podáváním formičky namočíme na pár sekund do horké vody a zmrzlinu vyklopíme na dezertní talíře. Každou porci ozdobíme lístky máty a podáváme.