Mátová zmrzlina s čokoládou

Ingredience


Čokoláda hořká 70 g
Cukr vanilka 20 g
Máta 60 g
Mléko polotučné 5 dl
Pepř bílý 1 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 100 g
Vaječný žloutek slepičí 6 ks
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mátové listy omyjeme, lístky odtrháme od stonků. Čtvrtinu lístků odložíme stranou, zbylé drobně nasekáme. Ve vhodném kastrůlku svaříme smetanu s mlékem a vanilkovým cukrem. Stáhneme ze sporáku, vložíme nasekanou mátu, přiklopíme poklicí, necháme 5 - 8 minut namáčet a následně přecedíme přes sítko.
  2. Žloutky spolu s cukrem a špetkou bílého pepře v horké vodní lázní vyšleháme na hustou pěnu. Postupně za stálého míchání do pěny přiléváme mátové mléko. Šleháme v lázni až do zhoustnutí směsi. Hustou směs vybereme z vodní lázně a rychle ji zchladíme v ledové vodě nebo v misce s ledem. Vlijeme do vhodné nádoby a uložíme do mrazáku lehce zmrazit. Po dobu mražení směs několikrát promícháme. Kdy je částečně zmražená, přimícháme nastrouhanou čokoládu, vlijeme do formiček na suflé nebo jiných formiček a vrátíme zpět do mrazáku.
  3. Před podáváním formičky namočíme na pár sekund do horké vody a zmrzlinu vyklopíme na dezertní talíře. Každou porci ozdobíme lístky máty a podáváme.