Dobrá domácí karamelová zmrzlina
Ingredience
Cukr krupice |
200 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Máslo čerstvé |
40 g |
Mléko polotučné |
3 dl |
Ořechy vlašské |
40 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
300 g |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 200 min
-
Doba vaření: 5 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Do kastrůlku vlijeme mléko, které spolu s 200 g smetany, vanilkovým a krupicovým cukrem za stálého míchání přivedeme k varu. Ihned odstavíme, necháme vychladnout. 150 g cukru v teflonové pánvi roztavíme na zlatý karamel, stáhneme ze sporáku. Zbylou smetanu mírně zahřejeme a přilijeme do teplého karamelu spolu s máslem. Směs dobře promícháme, necháme vychladnout do druhého dne.
- Do horké vodní lázně vložíme misku se žloutky a zbylým cukrem. Vyšleháme na hladkou pěnu, kterou smícháme s mléčnou směsi, půlkou karamelu a necháme vychladnout. Vložíme do mrazáku, necháme mírně zmrazit, poté ještě jednou rozmixujeme. Vrátíme na 200 minut do mrazáku a necháme úplně zmrazit.
- Těsně před podáváním zmrzlinovou lžící naaranžujeme zmrzlinu do jednotlivých misek podle porcí. Každou porci přelijeme zbylým karamelem a posypeme nasekanými ořechy.