Krůtí stehna Supréme

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Česnek 4 stroužek
Cibule 1 ks
Krůtí stehna 1.8 kg
Máslo čerstvé 180 g
Mouka pšeničná hladká 60 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Nové koření celé 0.5 kávová lžička
Pepř černý celý 0.5 kávová lžička
Rýže dušená 480 g
Smetana 12% (konzumní) 300 ml
Sůl 1 polévková lžíce
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnce dáme vařit vodu se solí, bobkovým listem, jednou překrojenou cibulí, česnekem, pepřem a několika kuličkami nového koření. Do vařící vody vložíme dvě větší krůtí stehna, stáhneme plamen, zakryjeme pokličkou a vaříme do měkka.
  2. Uvařená stehna vyndáme, necháme zchladnout. Vývar zcedíme a necháme odkrytý vařit dál, aby se zredukovalo jeho množství.
  3. Stehna vykostíme a nakrájíme přes vlákno.
  4. Na 100 g másla zpěníme hladkou mouku, vzniklou světlou jíšku zalijeme vývarem, přisolíme, přidáme muškátový oříšek a za občasného míchání povaříme na hustou omáčku. Do vroucí omáčky zašleháme žloutky, smetanu, odstavíme z plotny a ještě zašleháme máslo. Maso vložíme do omáčky a necháme prohřát. Podáváme s dušenou rýží.