Krůtí stehna Supréme
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Krůtí stehna |
1.8 kg |
Máslo čerstvé |
180 g |
Mouka pšeničná hladká |
60 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Nové koření celé |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý celý |
0.5 kávová lžička |
Rýže dušená |
480 g |
Smetana 12% (konzumní) |
300 ml |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Do hrnce dáme vařit vodu se solí, bobkovým listem, jednou překrojenou cibulí, česnekem, pepřem a několika kuličkami nového koření. Do vařící vody vložíme dvě větší krůtí stehna, stáhneme plamen, zakryjeme pokličkou a vaříme do měkka.
- Uvařená stehna vyndáme, necháme zchladnout. Vývar zcedíme a necháme odkrytý vařit dál, aby se zredukovalo jeho množství.
- Stehna vykostíme a nakrájíme přes vlákno.
- Na 100 g másla zpěníme hladkou mouku, vzniklou světlou jíšku zalijeme vývarem, přisolíme, přidáme muškátový oříšek a za občasného míchání povaříme na hustou omáčku. Do vroucí omáčky zašleháme žloutky, smetanu, odstavíme z plotny a ještě zašleháme máslo. Maso vložíme do omáčky a necháme prohřát. Podáváme s dušenou rýží.