Skandinávská hrachová polévka s uzeným a pórkem
Ingredience
Česnek |
3 stroužek |
Chléb konzumní |
4 krajíc |
Cibule |
1 ks |
Hrách loupaný |
400 g |
Majoránka |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Pórek |
1 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vepřová kýta uzená |
500 g |
Voda pitná |
1.2 dl |
Zázvor mletý |
1 špetka |
Hořčice kremžská |
4 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Loupaný žlutý hrách dobře promyjeme pod tekoucí vodou, vsypeme do hrnce s 1,2 dl vody a necháme namočený minimálně 10 hodin. Druhý den do vody s hrachem přidáme omyté uzené maso, zakryjeme poklicí a pomalu vaříme přibližně 80 minut. Ze začátku vaření odstraňujeme z polévky průběžně pěnu a občas polévku promícháme, aby se nic nepřichytilo ke dnu hrnce.
- Mezitím očistíme a omyjeme celý pórek, cibuli a česnek. Stroužky česneku a celou cibuli přidáme hned do polévky. Pórek nakrájíme na kolečka. Po hodině varu polévku dochutíme solí, pepřem, majoránkou a mletým zázvorem. Přibližně 15 minut před dovařením přidáme do polévky pokrájený pórek. Cibuli s česnek
- Uvařené uzené maso vyjmeme z polévky, rozkrájíme na plátky a rozdělíme na dezertní talířky. Přidáme lžíci ostré hořčice, cibuli s česnekem vyjmeme.
- Polévku rozdělíme do talířů, ke každé porci přidáme na talířku uzené maso. Jako přílohu podáváme čerstvý chléb.