Skandinávská hrachová polévka s uzeným a pórkem

Ingredience


Česnek 3 stroužek
Chléb konzumní 4 krajíc
Cibule 1 ks
Hrách loupaný 400 g
Majoránka 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 3 špetka
Pórek 1 ks
Sůl 1 kávová lžička
Vepřová kýta uzená 500 g
Voda pitná 1.2 dl
Zázvor mletý 1 špetka
Hořčice kremžská 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Loupaný žlutý hrách dobře promyjeme pod tekoucí vodou, vsypeme do hrnce s 1,2 dl vody a necháme namočený minimálně 10 hodin. Druhý den do vody s hrachem přidáme omyté uzené maso, zakryjeme poklicí a pomalu vaříme přibližně 80 minut. Ze začátku vaření odstraňujeme z polévky průběžně pěnu a občas polévku promícháme, aby se nic nepřichytilo ke dnu hrnce.
  2. Mezitím očistíme a omyjeme celý pórek, cibuli a česnek. Stroužky česneku a celou cibuli přidáme hned do polévky. Pórek nakrájíme na kolečka. Po hodině varu polévku dochutíme solí, pepřem, majoránkou a mletým zázvorem. Přibližně 15 minut před dovařením přidáme do polévky pokrájený pórek. Cibuli s česnek
  3. Uvařené uzené maso vyjmeme z polévky, rozkrájíme na plátky a rozdělíme na dezertní talířky. Přidáme lžíci ostré hořčice, cibuli s česnekem vyjmeme.
  4. Polévku rozdělíme do talířů, ke každé porci přidáme na talířku uzené maso. Jako přílohu podáváme čerstvý chléb.