Pikantní sledě v rajčatové omáčce

Ingredience


Cibule 2 ks
Cukr krupice 1 kávová lžička
Ocet kvasný lihový 2 polévková lžíce
Olej olivový 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Protlak rajčatový sterilovaný 4 polévková lžíce
Sleď čerstvý 2 ks
Sůl 2 špetka
Kopr čerstvý 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 4 špetka
Petržel - nať 1 ks
Rajčata 4 ks
Salát kadeřavý 1 ks
Sůl 2 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čerstvé sledě očistíme, rozřízneme od řitního otvoru k hlavě a vyjmeme vnitřnosti. Odřežeme hlavy, ploutve i ocasy, rozřežeme je podélně okolo páteře, kterou odstraníme. Sledě dobře promyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a nakrájíme na 4 - 5 cm velké špalíčky, poklademe vedle sebe do pekáčku.
  2. Cibule očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. V misce vymícháme rajčatový protlak s olejem, cukrem, solí, octem a čerstvě pomletým pepřem.
  3. Špalíčky sleďů posypeme nakrájenou cibulí, zalijeme ochuceným protlakem. Pekáček zakryjeme poklicí a dáme do trouby, předem vyhřáté na 180°C. Ryby dusíme pozvolna asi 35 - 40 minut do měkka.
  4. Mezitím omyjeme listy hlávkového salátu a rajčata. Rajčata nakrájíme na osminky, posypeme pepřem a solí. Snítky petrželové natě a kopru omyjeme, vodu setřepeme.
  5. Hotové sledě necháme vychladnout, poté je rozdělíme na talíře. Obložíme listy salátu, nakrájenými rajčaty, ozdobíme snítkami kopru, petrželky a servírujeme.