Krůta po albánsku s rýžovou nádivkou

Ingredience


Cibule 3 ks
Krůta 3500 g
Máslo čerstvé 80 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 3 polévková lžíce
Rýže loupaná 500 g
Sádlo škvařené 200 g
Solamyl 7 kávová lžička
Sůl 2 polévková lžíce
Uzené maso vařené 300 g
Vejce slepičí 3 ks
Voda pitná 2.2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Přebranou rýži vypereme ve vlažné vodě. V hrnci přivedeme k varu větší množství osolené vody, přidáme rýži, vaříme 15 minut, scedíme a propláchneme studenou vodou.
  2. V kastrolku na másle osmahneme na drobno pokrájenou cibuli, přidáme rýži, sekanou petrželku a nakrájené uzené maso, osolíme, opepříme, nakonec mimo plotnu vmícháme vejce a 6 lžiček Solamylu.
  3. Krůtu (přibližně 3,5 kg) zbavíme křídel, vytáhneme kostice ze stehen, očistíme a naplníme rýžovou nádivkou. Krůtu zašijeme bílou režnou nití, poté převážeme a stáhneme, aby se okraje nevysušily. Osolíme, přelijeme rozpuštěným sádlem a pečeme bez podlévání vodou ve středně rozehřáté troubě cca 2,5 hodiny.
  4. Upečenou krůtu přendáme do jiné nádoby, šťávu v pekáči vysmahneme na tuk, zalijeme 200 ml vody, přivedeme do mírného varua a nožem oškrábeme přípečky na stranách pekáče. Přidáme ve lžíci vody rozmíchanou lžičku Solamylu, chvilku povaříme a tím šťávu slabě zahustíme.
  5. Z krůty odstraníme nitě, nasekáme ji na porce, rozložíme na talíř, podlijeme šťávou a obložíme nakrájenou rýžovou nádivkou.