Krůta po albánsku s rýžovou nádivkou
Ingredience
Cibule |
3 ks |
Krůta |
3500 g |
Máslo čerstvé |
80 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
3 polévková lžíce |
Rýže loupaná |
500 g |
Sádlo škvařené |
200 g |
Solamyl |
7 kávová lžička |
Sůl |
2 polévková lžíce |
Uzené maso vařené |
300 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
2.2 l |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 170 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Přebranou rýži vypereme ve vlažné vodě. V hrnci přivedeme k varu větší množství osolené vody, přidáme rýži, vaříme 15 minut, scedíme a propláchneme studenou vodou.
- V kastrolku na másle osmahneme na drobno pokrájenou cibuli, přidáme rýži, sekanou petrželku a nakrájené uzené maso, osolíme, opepříme, nakonec mimo plotnu vmícháme vejce a 6 lžiček Solamylu.
- Krůtu (přibližně 3,5 kg) zbavíme křídel, vytáhneme kostice ze stehen, očistíme a naplníme rýžovou nádivkou. Krůtu zašijeme bílou režnou nití, poté převážeme a stáhneme, aby se okraje nevysušily. Osolíme, přelijeme rozpuštěným sádlem a pečeme bez podlévání vodou ve středně rozehřáté troubě cca 2,5 hodiny.
- Upečenou krůtu přendáme do jiné nádoby, šťávu v pekáči vysmahneme na tuk, zalijeme 200 ml vody, přivedeme do mírného varua a nožem oškrábeme přípečky na stranách pekáče. Přidáme ve lžíci vody rozmíchanou lžičku Solamylu, chvilku povaříme a tím šťávu slabě zahustíme.
- Z krůty odstraníme nitě, nasekáme ji na porce, rozložíme na talíř, podlijeme šťávou a obložíme nakrájenou rýžovou nádivkou.