Zadělávaná krůtí stehna

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Česnek 4 stroužek
Cibule 1 ks
Krůtí stehna 2 kg
Květák 1 ks
Máslo čerstvé 180 g
Mouka pšeničná hladká 80 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Nové koření celé 0.5 kávová lžička
Pepř černý celý 0.5 kávová lžička
Rýže dušená 600 g
Smetana 33% (šlehačka) 100 ml
Sůl 1 polévková lžíce
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do osolené vařící vody vložíme květák, vaříme přibližně 10 minut, vyjmeme a následně rozebereme na růžičky.
  2. Do vody poté vložíme bobkový list, 1 překrojenou cibuli, česnek, pepř a nové koření.
  3. Krůtí stehna vykostíme (včetně kostic), přidáme je do vařící vody, stáhneme plamen, zakryjeme pokličkou a vaříme do měkka. Uvařená stehna vyndáme a rozkrájíme na porce. Vývar zcedíme a necháme odkrytý vařit dál, aby se zredukovalo jeho množství.
  4. Na 100 g másla zpěníme hladkou mouku, vzniklou světlou jíšku zalijeme vývarem, přisolíme, přidáme muškátový oříšek a za občasného zamíchání povaříme na hustou omáčku. Do vroucí omáčky zašleháme smetanu a 80 g másla. Nakonec do omáčky vložíme nakrájené maso s růžičkami květáku a necháme prohřát. Podáváme s dušenou rýží.