Zadělávaná krůtí stehna
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Krůtí stehna |
2 kg |
Květák |
1 ks |
Máslo čerstvé |
180 g |
Mouka pšeničná hladká |
80 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Nové koření celé |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý celý |
0.5 kávová lžička |
Rýže dušená |
600 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
100 ml |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Do osolené vařící vody vložíme květák, vaříme přibližně 10 minut, vyjmeme a následně rozebereme na růžičky.
- Do vody poté vložíme bobkový list, 1 překrojenou cibuli, česnek, pepř a nové koření.
- Krůtí stehna vykostíme (včetně kostic), přidáme je do vařící vody, stáhneme plamen, zakryjeme pokličkou a vaříme do měkka. Uvařená stehna vyndáme a rozkrájíme na porce. Vývar zcedíme a necháme odkrytý vařit dál, aby se zredukovalo jeho množství.
- Na 100 g másla zpěníme hladkou mouku, vzniklou světlou jíšku zalijeme vývarem, přisolíme, přidáme muškátový oříšek a za občasného zamíchání povaříme na hustou omáčku. Do vroucí omáčky zašleháme smetanu a 80 g másla. Nakonec do omáčky vložíme nakrájené maso s růžičkami květáku a necháme prohřát. Podáváme s dušenou rýží.