Slanečci v hořčičné omáčce
Ingredience
Chléb konzumní |
4 krajíc |
Slaneček |
2 ks |
Voda pitná |
2 l |
Ocet kvasný lihový |
5 polévková lžíce |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Hořčice v prášku |
1.5 polévková lžíce |
Okurky nakládané |
2 ks |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Sůl |
2 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
3 dl |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Dva větší slanečky rozřízneme od řitního otvoru až k hlavě. Vyjmeme vnitřnosti, odřízneme hlavy, slanečky omyjeme pod tekoucí vodou a vložíme do mísy. Zalijeme je studenou vodou a necháme je namočené 10 - 12 hodin. Druhý den slanečky vyjmeme z vody, osušíme, stáhneme z kůže a důkladně vykostíme. Poté je nakrájíme na proužky a dáme do skleněné láhve. V hrnečku rozmícháme vodu s octem, pokrájené slanečky zalijeme. Promícháme, sklenici uzavřeme a slanečky marinujeme 5 - 6 hodin.
- Připravíme hořčičnou omáčku: v rendlíku smícháme práškovou hořčici s cukrem, solí a pepřem. Za stálého míchání přikapáváme olivový olej, směs vyšleháme metličkou do hladka, nesmí v ní být žádné hrudky.
- V rendlíku ve 3 dl vody uvaříme vejce natvrdo (vaříme 9 - 10 minut). Poté vejce zchladíme, oloupeme a pokrájíme na drobné kostičky. Sladkokyselé okurky jemně nastrouháme. Omytou pažitku pokrájíme nadrobno. Do hořčičné omáčky přimícháme nastrouhané okurky.
- Slanečkové řezy slijeme z marinády, promícháme s hořčičnou omáčkou, nadrobno krájenými vajíčky, pažitkou a necháme v chladničce ještě 30 minut. Rozdělíme na talíře a podáváme s chlebem.