Rajčatový salát s brambory a švédskou majonézou

Ingredience


Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Rajčata 500 g
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 1 l
Hořčice v prášku 1 kávová lžička
Ocet kvasný lihový 2 kávová lžička
Olej olivový 3.2 dl
Pepř cayenský 1 špetka
Sůl 0.5 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Voda pitná 2 polévková lžíce
Brambory 500 g
Voda pitná 4 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory stejné velikosti omyjeme, dáme do rendlíku s 6 dl vody a uvaříme je do měkka. Scedíme je, vychlazené pokrájíme na plátky a vložíme do mísy.
  2. Připravíme švédskou majonézu: do většího hrnce nalijeme litr vody, přivedeme k varu. Do hrnce posadíme kotlík (nebo misku), vložíme do něj 2 žloutky, sůl, pepř, ocet a práškovou hořčici. Metličkou vše rozšleháme, poté za stálého šlehání budeme přikapávat olej. Když je majonézu hladká a tuhá, po kapkách přišleháme 2 lžíce vařící vody. Majonézu vložíme do misky, zakryjeme a necháme vychladnout.
  3. Petrželovou nať omyjeme, vodu setřepeme, drobně pokrájíme. Omytá a osušená rajčata pokrájíme na osminky, přidáme k bramborům. Salát zlehka promícháme, přidáme švédskou majonézu, dochutíme solí a bílým pepřem. Podáváme vychlazený.