Rajčatový salát s brambory a švédskou majonézou
Ingredience
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Rajčata |
500 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1 l |
Hořčice v prášku |
1 kávová lžička |
Ocet kvasný lihový |
2 kávová lžička |
Olej olivový |
3.2 dl |
Pepř cayenský |
1 špetka |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
Brambory |
500 g |
Voda pitná |
4 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Brambory stejné velikosti omyjeme, dáme do rendlíku s 6 dl vody a uvaříme je do měkka. Scedíme je, vychlazené pokrájíme na plátky a vložíme do mísy.
- Připravíme švédskou majonézu: do většího hrnce nalijeme litr vody, přivedeme k varu. Do hrnce posadíme kotlík (nebo misku), vložíme do něj 2 žloutky, sůl, pepř, ocet a práškovou hořčici. Metličkou vše rozšleháme, poté za stálého šlehání budeme přikapávat olej. Když je majonézu hladká a tuhá, po kapkách přišleháme 2 lžíce vařící vody. Majonézu vložíme do misky, zakryjeme a necháme vychladnout.
- Petrželovou nať omyjeme, vodu setřepeme, drobně pokrájíme. Omytá a osušená rajčata pokrájíme na osminky, přidáme k bramborům. Salát zlehka promícháme, přidáme švédskou majonézu, dochutíme solí a bílým pepřem. Podáváme vychlazený.