Dánská pivní polévka

Ingredience


Chléb celozrnný žitný 250 g
Citronová kůra 0.5 polévková lžíce
Cukr krupice 0.5 polévková lžíce
Pivo světlé 12% 4,5% obj. 1 l
Smetana 33% (šlehačka) 2 dl
Voda pitná 2 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Žitný chleba pokrájíme na kostičky, dáme ho hrnce, zalijeme 2 dl vody a 5 dl piva. Chleba necháme máčet 10-12 hodin.
  2. Druhý den chleba s pivem přivedeme k varu a pomalu ho vaříme 25 minut. Poté vše přecedíme do druhého hrnce a chleba prolisujeme. Přilijeme 5 dl piva, povaříme 1-2 minuty, přilijeme smetanu, dochutíme cukrem a nastrouhanou citrónovou kůrou. Polévku necháme přejít varem a hned podáváme.