Dánská pivní polévka
Ingredience
Chléb celozrnný žitný |
250 g |
Citronová kůra |
0.5 polévková lžíce |
Cukr krupice |
0.5 polévková lžíce |
Pivo světlé 12% 4,5% obj. |
1 l |
Smetana 33% (šlehačka) |
2 dl |
Voda pitná |
2 dl |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Žitný chleba pokrájíme na kostičky, dáme ho hrnce, zalijeme 2 dl vody a 5 dl piva. Chleba necháme máčet 10-12 hodin.
- Druhý den chleba s pivem přivedeme k varu a pomalu ho vaříme 25 minut. Poté vše přecedíme do druhého hrnce a chleba prolisujeme. Přilijeme 5 dl piva, povaříme 1-2 minuty, přilijeme smetanu, dochutíme cukrem a nastrouhanou citrónovou kůrou. Polévku necháme přejít varem a hned podáváme.