Plněná pečená perlička

Ingredience


Cibule 2 ks
Mouka pšeničná hladká 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Perlička 1 ks
Sádlo škvařené 120 g
Sůl 1 polévková lžíce
Vaječný bílek slepičí 3 ks
Vepřové maso mleté 500 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mleté vepřové maso smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, osolíme, opepříme, přidáme bílky a hladkou mouku a dobře promícháme. Dáme odležet do lednice.
  2. Perličku očistíme a vykostíme. Nejprve odsekneme špičky křídel a nohy nad prvním kloubem. Pak je položíme na prsa, nohy vykloubíme, křídla odřízneme. Ostrým nožem nařízneme kůži kolem páteře po celé délce. Postupně oddělujeme maso od páteře a žeber tak, abychom neporušili kůži na spodní straně, až se nám podaří vytáhnout celou kostru.
  3. Klouby nohou přeřízneme nebo přestřihneme. Opatrně oddělíme maso od kostí na nohou a kosti vytáhneme. Maso omyjeme a osušíme.
  4. Perličku položíme kůží dospod, naplníme nádivkou, sešijeme bílou nití a zformujeme do úhledného tvaru. V kastrole na sádle ji zvolna pečeme. Při pečení ji občas podléváme vypečenou šťávou.
  5. Hotovou perličku přendáme na plochou misku, kde ji necháme nejprve hodinu vystydnout, pak ji zabalíme do pergamenového papíru, převážeme nití a dobře utáhneme. Ještě 4 hodiny ji necháme v místnosti, a poté uložíme do chladničky.
  6. Druhý den perličku rozbalíme, zbavíme nití a podáváme nakrájenou na plátky.