Plněná pečená perlička
Ingredience
Cibule |
2 ks |
Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Perlička |
1 ks |
Sádlo škvařené |
120 g |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Vaječný bílek slepičí |
3 ks |
Vepřové maso mleté |
500 g |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Mleté vepřové maso smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, osolíme, opepříme, přidáme bílky a hladkou mouku a dobře promícháme. Dáme odležet do lednice.
- Perličku očistíme a vykostíme. Nejprve odsekneme špičky křídel a nohy nad prvním kloubem. Pak je položíme na prsa, nohy vykloubíme, křídla odřízneme. Ostrým nožem nařízneme kůži kolem páteře po celé délce. Postupně oddělujeme maso od páteře a žeber tak, abychom neporušili kůži na spodní straně, až se nám podaří vytáhnout celou kostru.
- Klouby nohou přeřízneme nebo přestřihneme. Opatrně oddělíme maso od kostí na nohou a kosti vytáhneme. Maso omyjeme a osušíme.
- Perličku položíme kůží dospod, naplníme nádivkou, sešijeme bílou nití a zformujeme do úhledného tvaru. V kastrole na sádle ji zvolna pečeme. Při pečení ji občas podléváme vypečenou šťávou.
- Hotovou perličku přendáme na plochou misku, kde ji necháme nejprve hodinu vystydnout, pak ji zabalíme do pergamenového papíru, převážeme nití a dobře utáhneme. Ještě 4 hodiny ji necháme v místnosti, a poté uložíme do chladničky.
- Druhý den perličku rozbalíme, zbavíme nití a podáváme nakrájenou na plátky.