Dánská kapustová polévka s vepřovým masem
Ingredience
Chléb pšeničný (bílý) |
6 krajíc |
Bobkový list |
1 ks |
Mrkev kořen |
2 ks |
Nové koření celé |
4 ks |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Pórek |
1 ks |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Vepřový bok |
500 g |
Voda pitná |
1.5 l |
Kapusta kadeřavá |
300 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Voda pitná |
2 l |
Brambory |
800 g |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
50 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Omyté vepřové maso (nejlépe prorostlý bůček bez kosti nebo krkovice) dáme do hrnce, zalijeme 1,5 litrem vody a pomalu přivedeme k varu. Polévku budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě, jen aby probublávala. Maso vaříme asi 60 minut doměkka.
- Mezitím v druhém hrnci přivedeme k varu 2 litry vody, do které vložíme očištěnou malou hlávku kapusty a vaříme ji asi 2 minuty. Poté ji vyjmeme a vychladlou kapustu nakrájíme na nudličky. Očistíme a omyjeme mrkev, větší pórek, zeleninu pokrájíme na větší kousky a vložíme ji k masu. Do polévky k masu ještě přidáme sůl, pepř, celé nové koření a bobkový list.
- Oloupeme a omyjeme drobné brambůrky. V pánvi si rozpálíme máslo, přidáme k němu cukr a jakmile začne karamelizovat, přidáme brambůrky a za stálého míchání je krátce osmažíme a pánev odstavíme z plotny.
- V druhé pánvi si rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a usmažíme zlatou jíšku. Na jíšku přidáme pokrájenou kapustu a krátce ji osmažíme.
- Měkké maso vyjmeme z polévky, do vývaru vložíme kapustu, brambůrky a vaříme doměkka 10-15 minut. Maso pokrájíme na kousky velikosti sousta a vrátíme zpět do polévky. Společně vše krátce povaříme, dochutíme solí a servírujeme s chlebem.