Pomerančový pudink s mátou

Ingredience


Cukr třtinový 150 g
Cukr vanilka 20 g
Máslo čerstvé 150 g
Mléko polotučné 50 ml
Mouka pšeničná hrubá 150 g
Pomeranče 5 ks
Vaječný bílek slepičí 3 ks
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Vanilkový lusk 1 ks
Cukr třtinový 40 g
Máslo čerstvé 70 g
Sirup javorový 80 ml
Voda pitná 2 l
Máta 5 g
Pomeranče 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Při pokojové teplotě změklé máslo nakrájíme na kousky, dáme do vhodné nádoby, přisypeme cukr a rozklepneme vejce. Vložíme vyškrábaný vanilkový lusk a vše utřeme do hladké pěny. Přilijeme mléko, vsypeme mouku, vanilkový cukr a dobře promícháme.
  2. Z bílků ušlehaný tuhý sníh spolu s pomerančovou kůrou a šťávou. (Kůru na jemném struhadle nastrouhanou ze čtyř pomerančů a z těch samých pomerančů vymačkanou šťávu). Zlehka vmícháme do žloutkové pěny.
  3. Šest mlých zapékacích formiček důkladně vymažeme máslem, vysypeme cukrem, na dno dáme po dvě lžíce javorového sirupu. Na sirup rozdělíme připravený pudink, každou naplněnou formičku přikryjeme kouskem alobalu.
  4. Do pekáče vlijeme 2 l vody, naskládáme formičky a vložíme do předehřáté trouby na 40 minut. Po uvaření vyklopíme pudink z formiček na mělké, teplé dezertní talířky. Každou porci ozdobíme lístky máty a tenkými kolečky pomeranče.