Pomerančový pudink s mátou
Ingredience
Cukr třtinový |
150 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mléko polotučné |
50 ml |
Mouka pšeničná hrubá |
150 g |
Pomeranče |
5 ks |
Vaječný bílek slepičí |
3 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Cukr třtinový |
40 g |
Máslo čerstvé |
70 g |
Sirup javorový |
80 ml |
Voda pitná |
2 l |
Máta |
5 g |
Pomeranče |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Při pokojové teplotě změklé máslo nakrájíme na kousky, dáme do vhodné nádoby, přisypeme cukr a rozklepneme vejce. Vložíme vyškrábaný vanilkový lusk a vše utřeme do hladké pěny. Přilijeme mléko, vsypeme mouku, vanilkový cukr a dobře promícháme.
- Z bílků ušlehaný tuhý sníh spolu s pomerančovou kůrou a šťávou. (Kůru na jemném struhadle nastrouhanou ze čtyř pomerančů a z těch samých pomerančů vymačkanou šťávu). Zlehka vmícháme do žloutkové pěny.
- Šest mlých zapékacích formiček důkladně vymažeme máslem, vysypeme cukrem, na dno dáme po dvě lžíce javorového sirupu. Na sirup rozdělíme připravený pudink, každou naplněnou formičku přikryjeme kouskem alobalu.
- Do pekáče vlijeme 2 l vody, naskládáme formičky a vložíme do předehřáté trouby na 40 minut. Po uvaření vyklopíme pudink z formiček na mělké, teplé dezertní talířky. Každou porci ozdobíme lístky máty a tenkými kolečky pomeranče.