Zázvorový koláč s hruškami

Ingredience


Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Cukr krystal 150 g
Cukr třtinový 1 polévková lžíce
Hrušky 450 g
Kypřicí prášek do pečiva 2 kávová lžička
Máslo čerstvé 200 g
Mouka pšeničná hladká T 650 200 g
Vejce slepičí 3 ks
Zázvor celý 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Příprava pečení: formu, ve které budeme koláč péct (vhodná je forma dortová i koláčová), vymažeme lžící másla, troubu připravíme k předehřátí na 180°C.
  2. Koláč: hrušky oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, které
  3. pokapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědly. Zázvor očistíme, nastrouháme, z másla odložíme 2 lžíce na obložení ovoce před pečením. Zbytek másla utřeme s cukrem do hladka. V utřené pěně rozmícháme tři celá rozšlehaná vejce, zázvor a mouku s kypřícím práškem do pečiva. Ze surovin vymícháme řídké, hladké těsto. Hotové těsto vlijeme do tukem vymazané formy, zarovnáme nerovnosti na povrchu střídkou nože nebo stěrkou, na těsto rozložíme připravené plátky hrušek. Ty posléze obložíme tenkými plátky másla, které jsme si odložili stranou, nakonec celý koláč posypeme třtinovým cukrem. Pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova. Těsto upečeného koláče by mělo být pevné, ale současně pružné. Koláč servírujeme teplý, rozkrájený na plátky.