Zázvorový koláč s hruškami
Ingredience
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Cukr krystal |
150 g |
Cukr třtinový |
1 polévková lžíce |
Hrušky |
450 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
2 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
200 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
Zázvor celý |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Příprava pečení: formu, ve které budeme koláč péct (vhodná je forma dortová i koláčová), vymažeme lžící másla, troubu připravíme k předehřátí na 180°C.
- Koláč: hrušky oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, které
- pokapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědly. Zázvor očistíme, nastrouháme, z másla odložíme 2 lžíce na obložení ovoce před pečením. Zbytek másla utřeme s cukrem do hladka. V utřené pěně rozmícháme tři celá rozšlehaná vejce, zázvor a mouku s kypřícím práškem do pečiva. Ze surovin vymícháme řídké, hladké těsto. Hotové těsto vlijeme do tukem vymazané formy, zarovnáme nerovnosti na povrchu střídkou nože nebo stěrkou, na těsto rozložíme připravené plátky hrušek. Ty posléze obložíme tenkými plátky másla, které jsme si odložili stranou, nakonec celý koláč posypeme třtinovým cukrem. Pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova. Těsto upečeného koláče by mělo být pevné, ale současně pružné. Koláč servírujeme teplý, rozkrájený na plátky.