Švédská zapékaná bramborová kaše
Ingredience
Brambory |
500 g |
Cukr moučkový |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
60 g |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Pepř bílý |
1 špetka |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
7 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 34 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupané a omyté brambory rozkrájíme na kostičky, vložíme do hrnce se 7 dl osolené vody, vaříme přibližně 20 minut, poté je scedíme a prolisujeme do mísy. Přidáme roztopené vlahé máslo, žloutky, cukr, mletý bílý pepř a moučkový cukr. Vše dobře vyšleháme na hladkou kaši, kterou naplníme do cukrářského sáčku. Plech vytřeme olejem a ozdobnou hubičkou vytvoříme malé bochánky. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C do zlatova (přibližně 10 - 14 minut). Zapékanou kaši podáváme jako přílohu k zeleninovým jídlům.