Bavorské roštěnky

Ingredience


Brambory vařené 200 g
Cibule 1 ks
Mouka pšeničná hladká 30 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Sádlo škvařené 80 g
Salám měkký 80 g
Sůl 2 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 200 ml
Hovězí roštěnka vys. peč. 600 g
Máslo čerstvé 40 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Uvařené brambory nakrájíme na kostičky, přidáme na nudličky pokrájený salám, vejce, sekanou petrželku, osolíme, opepříme a promícháme.
  2. Vysoký roštěnec opláchneme, očistíme, odstraníme přebytečný tuk a silnou šlachovitou blánu. Připravené maso pokrájíme přes vlákno na 4 plátky silné 1,5 - 2 cm, o hmotnosti cca 120 - 150 g. Okraje roštěnek několikrát nařízneme, aby se maso při pečení nekroutilo, na navlhčeném prkénku silně naklepeme paličkou, osolíme a opepříme.
  3. Na plátky masa navrstvíme připravenou směs, svineme je a převážeme bílou nití.
  4. Závitky ze všech stran rychle opečeme v kastrolu s rozpáleným sádlem. Vyjmeme, do tuku dáme zpěnit nadrobno rozkrájenou cibuli, po chvíli zasypeme hladkou moukou. Za stálého míchání vytvoříme světlou jíšku, zalijeme vodou a rozmícháme.
  5. Závitky vrátíme do kastrolu, přikryjeme pokličkou a dusíme do měkka v troubě, rozehřáté na 165°C.
  6. Závitky vyjmeme, zbavíme nití, upravíme na talíře a přelijeme omáčkou, kterou jsme zjemnili máslem.