Domácí chléb se šunkou a sýrem
Ingredience
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Kypřicí prášek do pečiva |
2 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
75 g |
Mléko polotučné |
150 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
230 g |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Šunka dušená |
75 g |
Sýr Eidam cihla 40% |
130 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Příprava pečení: na pečicí papír rozetřeme lžíci másla, poté papírem vyložíme hlubší formu - nejvhodnější je typ formy na srnčí hřbet nebo biskupský chlebíček. Troubu připravíme k předehřátí na 180°C.
- Těsto: tvrdý sýr nastrouháme, šunku pokrájíme na drobné kousky, v mléce rozšleháme dvě celá vejce. Mouku, sůl, kypřící prášek do pečiva a mletou papriku prosejeme do hlubší formy. Sypké suroviny zpracujeme se změklým máslem do hrudkovté směsi. Potom přidáme mléko s vejci, těsto vypracujeme do hladka. Hotové těsto vložíme do připravené formy, vyhladíme stěrkou nebo nožem a pečeme přibližně 60 minut ve vyhřáté troubě. Hotový chléb necháme zčásti vychladnout ve formě, polovychladlý ho přemístíme na děrovanou podložku. Zcela vychladlý chléb servírujeme rozkrájený na jednotlivé krajíčky. Chutná nejlépe čerstvý.