Česnekové domácí houstičky

Ingredience


Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 3 polévková lžíce
Bylinky sušené 2 polévková lžíce
Česnek 12 stroužek
Droždí sušené 20 g
Mléko polotučné 355 ml
Mouka chlebová 450 g
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Sůl hrubozrnná 1 polévková lžíce
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Plech na pečení i hlubší mísu vymažeme lžící másla, na pomoučení válu odložíme 3 lžíce mouky a troubu připravíme k předehřátí na 220°C.
  2. Z mléka odlijeme 1 lžíci, kterou potřeme houstičky před pečením. Oloupané stroužky česneku vaříme na mírném ohni ve zbytku mléka, po vychladnutí mléko s česnekem rozmixujeme. Do hlubší mísy prosejeme mouku se lžičkou soli, do směsi přmícháme bylinkové koření a sušené droždí. V hrnečku nebo v menší misce rozmícháme jedno celé vejce, olej a mléko s česnekem. Mléčný roztok vlijeme do moučné směsi a uhněteme hladké těsto. To na pomoučeném vále ještě chvíli propracováváme, aby bylo hladké a měkké, poté ho dáme hodinu kynout na teplé místo do mísy vymazané máslem. Následně z těsta na pomoučeném válu vypracujeme asi 8 bochánků, ty následně vyrovnáme s většími odstupy na vymazaný plech. Připravené houstičky na plechu přikryjeme ubrouskem a necháme ještě jednou kynout v teple. Po vykynutí je potřeme mlékem, posypeme hrubou solí a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut do zlatova. Hotové pečené houstičky necháme vychladnout na děrované podložce. Pečivo podáváme studené buď jako slanou delikatesu, jako pohoštění nebo jako slané pečivo k masitým, sýrovým či zeleninovým pokrmům.